El Front del Segre, al Centre d’Interpretació Ermengol Piró d’Alcoletge

LLEIDACOM / Gerard Amigó
13-12-2018
  • El Front del Segre, al Centre d’Interpretació Ermengol Piró d’Alcoletge

Segur que més d’una vegada els vostres pares o avis us han parlat sobre la Guerra Civil. Els danys que va causar per la societat, com es va produir, qui es va enfrentar a qui... però heu vist mai imatges per saber una mica més en detall com es va desenvolupar aquella guerra a Ponent?

Al Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil Ermengol Piró d’Alcoletge es preserva tot el patrimoni documental, fotogràfic, arquitectònic i testimonial d’aquella època per donar-li la importància que li pertoca i estigui a l’abast d’experts i públic en general. Aquest edifici, ubicat al número 19 del carrer Major d’Alcoletge, es va fundar el 2011 i narra el conflicte bèl·lic en el Front del Segre. Aquest conflicte va afectar la ciutadania, destruint  pobles que quedaven deshabitats perquè la gent havia de fugir atemorida. Entre mitjans del 1938 i 1939, aquests territoris van ser escenaris de sagnants combats i encara s'hi poden veure les conseqüències i restes de la guerra.

El centre està dividit en dues plantes. A la planta baixa s’hi pot veure un forn de pa original escripturat el 1909 amb les seves eines i la recreació d’una escola republicana catalana. Mentre que a la primera planta hi ha una sala d’exposicions i una sala d’audiovisuals on es pot veure el testimoni de padrins del poble d’Alcoletge i altres tipus de documentals sobre el conflicte. L’objectiu és divulgar els fets esdevinguts durant la guerra civil en el Front del Segre.

Ermengol Piró, del qual el centre porta el seu nom, era conegut com lo Capellanet. Estimava tant als seus veïns que no va delatar mai als que tenien idees totalment oposades als que ocupaven el poder el 1936. Aquests haurien estat víctimes de les bales com la que ell mateix va rebre va rebre per negar-se a fer allò que passava en tants altres pobles veïns.

El centre també ofereix una visita guiada a les trinxeres de la guerra civil. Ens referim a les trinxeres del Tossal dels Morts (museïtzades i restaurades recentment), situades a 200 metres del CIGC Ermengol Piró i construïdes la primavera del 1938 per l’Exèrcit Republicà. Durant els cursos de la Universitat d’Estiu de la UdL es celebren en aquest espai diferentes jornades, cursos i certàmens, per a que els alumnes coneguin més a fons la història dels nostres avantpassats que van lluitar a la Guerra Civil. Per fer-vos una idea del que van patir podeu assistir a una de les recreacions històriques de la contesa. Es tracta de representacions teatrals però no amb actors sinó amb persones a les que els interessa la història i es vesteixen de soldats i oficials dels dos bàndols.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?