El Govern accepta equiparar Andorra i Alt Urgell en matèria de mobilitat

C. SANS / M.MOLINA
16-12-2020
  • El Govern accepta equiparar Andorra i Alt Urgell en matèria de mobilitat

La Generalitat va acceptar ahir la petició d’equiparar els ciutadans d’Andorra als de l’Alt Urgell en matèria de mobilitat. Això permetrà que els habitants del Principat es desplacin per Catalunya sense més restriccions que les que s’apliquen als veïns de l’altre costat de la frontera. Està previst que entri en vigor a partir del cap de setmana, quan el confinament municipal passarà a ser comarcal. Tanmateix, la decisió no dependrà només de l’Executiu català.

“El Govern espanyol, que té les competències en matèria de fronteres, haurà d’autoritzar que Andorra i l’Alt Urgell s’integrin com a territori únic de mobilitat”, segons la portaveu del Govern, Meritxell Budó. “Som conscients de la realitat de les zones frontereres, que han de tenir un tractament específic per les relacions entre veïns”, va dir. En aquesta línia, l’alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, es va mostrar “molt satisfet”, ja que aquesta mesura “ens permetrà respirar des del punt de vista emocional, per les famílies de la comarca que no han pogut veure’s en els últims dos mesos estant a escassos quinze quilòmetres, i també per la relació econòmica”, va dir. El ministre de Salut andorrà, Joan Martínez Benazet, es va mostrar “optimista” amb la resolució final i va afegir que la decisió catalana significa una assimilació i una flexibilització de mobilitat entre territoris. El trànsit a la frontera de la Farga de Moles està sent un 72% inferior que el de fa un any. Segons va assenyalar el Govern d’Andorra, el volum d’entrada de vehicles entre l’1 i el 15 d’aquest mes ha estat de 36.513, mentre que el del mateix període del 2019 va ser de 132.447.

Davant la previsió d’ampliar la mobilitat a la frontera andorrana, controls de Mossos a Aran impedien ahir el pas de cotxes procedents de França, el primer dia en què aquest país suavitza les seues restriccions a la mobilitat. Això va causar indignació a Les i Bossòst, i les institucions araneses van tornar a demanar els governs que tinguin en compte la realitat de la zona. Els alcaldes d’aquestes poblacions i el Conselh van insistir que l’economia del Baish Aran depèn dels clients gals. Molts propietaris de negocis van expressar malestar i van considerar un greuge que sí que es permeti el pas per altres punts fronterers. Això passava ahir a la Jonquera.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com penses que és la millor manera de fer front a les altes temperatures?