⏯️ El Govern preveu aprovar la llei de la ciència la propera setmana

ACN
Publicat: 
23-07-2021
Actualitzat: 23-07-2021 13:33
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Govern preveu aprovar la llei de la ciència la propera setmana
  • ⏯️ El Govern preveu aprovar la llei de la ciència la propera setmana

La consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, ha anunciat que el Govern té previst aprovar la llei de la ciència catalana la propera setmana. Ha afegit que es tramitarà per la via d'urgència i ha posat en valor que serà la primera norma que entrarà al Parlament aquesta legislatura. Geis ho ha dit durant una trobada amb els responsables dels 42 centres de recerca CERCA. La consellera ha assegurat també que es deixarà "la pell" per aconseguir augmentar el pressupost. Ha reconegut però que "costarà molt" parlar de ciència i universitats a la cambra catalana perquè "no hi ha prou coneixement". "El nivell és el que és, no se n'ha parlat mai", ha dit.

Geis ha reconegut que cal fer pedagogia i saber "vendre" millor tot allò que es fa des dels centres de recerca del país. Per això, els ha demanat unir esforços, també amb les universitats i la resta de la societat, per arribar a consensos. Aquests consensos han de permetre també tenir més força per fer "pressió" i aconseguir un increment pressupostari.

En aquest sentit, ha defensat que l'increment dels recursos és absolutament necessari per tal de donar l'impuls que es vol a la recerca, el coneixement i el món universitari. A més, ha dit que ja ha començat a trobar-se i ho continuarà fent per conèixer les necessitats del sector. Ha defensat que la creació d'una conselleria ja obre una finestra i dona oportunitats i per això ha demanat als responsables dels centres CERCA que ho aprofitin.

També ha expressat la voluntat que la divulgació arribi als ciutadans, per exemple amb actes en barris humils i altres iniciatives que afavoreixen a posar en valor el paper de la ciència, la recerca i les universitats.

Trobada sobre els Next Generation

Geis ha explicat que aquesta setmana s'ha reunit amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, per tractar els fons Next Generation. Ha lamentat que percep desconeixement sobre com aniran aquestes convocatòries i per això ha anunciat que es farà una sessió al setembre on es donarà tota la informació perquè els investigadors coneguin quines són els convocatòries i com s'hi poden presentar.

Per últim, ha expressat la seva preocupació per dos projectes de llei estatals: el de la ciència i la nova normativa sobre universitats. Sobre el primer, ha afirmat que "no és el mateix projecte" que prepara l'executiu català, mentre que sobre el segon ha assegurat que no només vulnera l'autonomia "sinó que trenca amb el sistema universitari català".

Comparteix

També t'interessarà