El Grup Turó Seu Vella 2030 vol canviar la gestió del conjunt per millorar la imatge de la ciutat

REDACCIÓ
Publicat: 
17-06-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Grup Turó Seu Vella 2030 vol canviar la gestió del conjunt per millorar la imatge de la ciutat

Grup Turó Seu Vella 2030 ha advertit en el decurs de la reunió celebrada avui a la Cambra de Comerç de Lleida que “l’estat de degradació i deixadesa” del conjunt monumental posa en qüestió la reputació de Lleida i dóna mala imatge davant del turisme i de la pròpia ciutadania, i que “els punts febles en la gestió de tot aquest espai”, com per exemple, la manca d’un Pla de Gestió i de Manteniment del Conjunt Monumental, poden afectar negativament la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni de la Humanitat. El coordinador del Grup Turó Seu Vella, Ramon Pujades, ha explicat que l’objectiu de la trobada celebrada aquest migdia ha estat establir aliances entre Institucions, associacions, empreses i la ciutadania per revertir la degradació del conjunt monumental i aconseguir la seva recuperació i correcte manteniment.

El grup ha demanat la dimissió formal del regidor de Cultura de l’Ajuntament, Jaume Rutllant, “una persona molt preparada i educada, però que malgrat els nostres continus avisos sobre l’estat lamentable de molts punts de les muralles, no ens ha donat cap resposta, fet que és indigne d’un representant municipal i palesa un alt grau de desídia i deixadesa”.

Pujades ha indicat l’existència de punts del turó que han esdevingut “espais lamentables” com la muralla romana o l’ascensor de Santa Cecília. La muralla “es va recuperar arqueològicament però amb el temps s’han convertit en un femer, un lloc de prostitució i de brutícia”, afegint també que “sembla que per netejar un simple metre i mig de muralla necessiten un Pla de Seguretat, un pla que ha de fer la Paeria i que fa 5 anys que espera”.

Quant a la zona de l’ascensor de Santa Cecília, un dels accessos al turó, “que va suposar una inversió del Pla de Barris d’un milió i mig d’euros a l’època de l’alcalde Àngel Ros, ara està tan trinxada, amb les càmeres de seguretat trencades i plena de brutícia, que ha fet fora a les mateixes persones del barri”. També ha criticat l’estat d’espais com el túnel del Baluard de Louvigny, amb tots els llums trencats, o el jardí que dóna accés al castell del Rei, que “s’ha deixat morir per falta de rec”.

Pujades ha agraït a la Paeria que s’hagi compromès a fer millores i inversions per consolidar les muralles aquesta tardor, però ha lamentat també que “mentrestant no es neteja ni es fa res, i les pedres cauen igual”.

Marc Cerón, vicepresident de la Cambra de Comerç, ha donat total suport a les reivindicacions del Grup Turó Seu Vella 2030 ja que “l’emblema de la ciutat de Lleida, el Turó de la Seu Vella, està en una situació crítica, especialment el perímetre de les muralles” i ha explicat que “si des de Lleida volem vendre la nostra història, i si la part més important d’aquesta història no està en un bon moment, és obvi que institucions associacions, entitats i ciutadania s’hi han d’implicar”. Cerón ha advocat per establir un full de ruta clar que permeti tenir en condicions tot el conjunt de la Seu Vella i tirar endavant la candidatura de la Unesco.

El president dels Amics de la Seu Vella, Joan Ramon Gonzàlez, ha qualificat la jornada “d’històrica” i un pas endavant en l’esforç per normalitzar la situació del conjunt monumental, i ha palesat el seu suport total al Grup Turó Seu Vella 2030 en la seva creuada contra la brutícia, la deixadesa i la falta de coordinació en els serveis de manteniment del turó. Gonzàlez ha advocat també per impulsar altres instruments per millors la situació del turó com la revitalització del Consell Científic i del Consell Cívic i Social (ambdós òrgans d’assessorament del Consorci del Turó de la Seu Vella).

Felip Vilardell, vicepresident dels Amics de la Seu Vella, ha explicat que per aprovar una candidatura de Patrimoni Mundial com la de la Seu Vella, la Unesco exigeix un Pla de Gestió i de Manteniment del Conjunt Monumental, document que ara mateix no existeix. Igualment, Vilardell ha insistit en que la brigada municipal ha de poder fer petites intervencions de reparació puntuals no gaire costoses per consolidar certs trams de la muralla, cosa que evitaria la ruïna del conjunt, però que aquest plantejament “no es pot portar a terme per les exigències de la Llei de Patrimoni de la Generalitat”.

Vilardell ha acabat amb una reflexió: “davant l’argument fàcil de dir que tot això costa molts diners, pensem si la Cité de Carcassone és un pou sense fons per abocar-hi diners o és el gran reclam de la ciutat francesa. Doncs el Turó de la Seu Vella ha de ser també el gran reclam de la ciutat de Lleida”.

La taula de debat sobre el “Pla de resiliència i recuperació del turó” ha aplegat una vintena de representants del món polític, empresarial i associatiu de la ciutat.

Demandes anteriors del Grup Turó Seu Vella 2030

El Grup Turó Seu Vella 2030 ja ha demanat a l’Ajuntament en diverses ocasions que consolidi diferents punts de la muralla en perill imminent d’esfondrada, especialment els situats a la vessant nord del Turó, en el tram comprés entre la muralla de Sant Martí i els pous de gel, i corresponen, entre altres, al Semibaluard Baix del Rei, el Baluard del Francès i el Baluard Punxegut.

També ha criticat l’existència de punts com la Porta del Lleó, la Porta del Pont Llevadís, la muralla romana, el Parc de la Mitja Lluna i diversos espais de la Seu Vella (la Capella dels Montcada, el cimbori, la capella dels Gralla i la portalada de Santa Maria l'Antiga, al claustre) que pateixen un alt grau de degradació i que necessiten una actuació urgent.

Entre les solucions proposades pel col·lectiu cívic per a la bona conservació de les muralles, hi ha l’assignació d’una persona responsable de la vigilància, custòdia i seguretat de l'entorn del turó; la creació d'un responsable que coordini totes les empreses que treballen al turó (Guàrdia Urbana, jardineria, serveis de neteja, etc.); establir qui és l'arquitecte responsable del pla de muralles (encarregat de detectar, entre altres, els trams més malmesos que requereixen una actuació urgent) i definir qui és el tècnic redactor del Pla Estratègic del Turó de la Seu Vella.

Comparteix

També t'interessarà