El jurat declara culpable el caçador d’Aspa de dos assassinats amb traïdoria

L. GARCÍA
Publicat: 
26-01-2019
Actualitzat: 26-01-2019 11:10
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El jurat declara culpable el caçador d’Aspa de dos assassinats amb traïdoria

Culpable de dos assassinats amb traïdoria. Aquest va ser el veredicte que va emetre ahir el jurat popular contra Ismael Rodríguez Clemente, jutjat aquesta setmana a l’Audiència de Lleida per matar a trets els agents rurals de Lleida Xavier Ribes, de 43 anys, i David Iglesias, de 39, al vedat de caça d’Aspa el 21 de gener del 2017. Els set homes i les dos dones que han format part del jurat van declarar ahir el processat culpable de dos delictes d’assassinat per unanimitat al considerar provat que les víctimes, que van rebre dos trets cada una en zones vitals, no van poder defensar-se, ja que no anaven armats i ni tan sols van poder accionar el botó d’emergències del seu walkie-talkie.

Segons el veredicte, el caçador va recarregar l’arma i va efectuar els trets a molt curta distància. Per tot això, veu provat que Rodríguez “va disparar amb intenció d’acabar amb la vida” dels rurals, amb trets “precisos” i a zones vitals, encara que no que ho fes per ocultar que tenia la llicència caducada. “Només ell sap per què els va matar”, va assenyalar la presidenta del jurat. Encara que no ha quedat provat el mòbil, sí que va ser unànime el jurat al considerar que el caçador no disposava de la llicència en vigor, que va entrar al vedat sense permís i que no pateix cap trastorn mental que li anul·lés les seues capacitats volitives i cognitives. En definitiva, que tenia voluntat de fer el que va fer i que n’era conscient.

En el seu veredicte, el jurat va apreciar, per tant, el delicte de tinença il·lícita d’armes i un altre contra la fauna i la flora. També un delicte d’atemptat, perquè els rurals anaven uniformats i estaven de servei. Així mateix, va tenir en compte l’atenuant de confessió, ja que el processat va trucar al 112 després dels fets. Quant a l’altre acusat, Miguel Ángel Fernández Sáez, va ser declarat culpable de cooperador necessari de tinença il·lícita d’armes. Fiscalia i acusacions li demanen un any de presó.

El jutge imposarà ara una condemna d’entre 40 i 51 anys de presó

El jutge que ha presidit aquesta setmana el judici contra Ismael Rodríguez Clemente serà l’encarregat ara d’imposar una condemna en funció del veredicte del jurat. Les penes de presó seran d’entre 40 i 51 anys. Després de conèixer la decisió del jurat, la Fiscalia va modificar la seua petició, que va rebaixar lleugerament, per la qual cosa sol·licita una condemna de gairebé 46 anys de presó per al caçador de 30 anys per dos delictes d’assassinat, en concurs ideal amb el d’atemptat a l’autoritat (22 anys i cinc mesos per cada un), un delicte de tinença il·lícita d’armes (1 any de presó) i una multa de 2.880 euros per un delicte contra la fauna i la flora (per no pagar l’accés al vedat).

D’aquesta forma, el Ministeri Públic va rebaixar la seua petició inicial de 48 anys de presó després que el jurat només veiés provada la traïdoria, però no que matés els rurals per encobrir altres delictes (la llicència caducada), i tingués en compte l’atenuant de confessió. Per la seua part, l’acusació particular, de les famílies de les víctimes, va mantenir la seua petició de 51 anys de presó, igual que les acusacions populars dels Agents Rurals i de la Federació Catalana de Caça. D’altra banda, la defensa va sol·licitar que s’imposi a Rodríguez un total de 40 anys i mig de presó: 20 anys per cada assassinat i sis mesos per la tinença il·lícita d’armes.

Quant a la indemnització a les famílies dels dos rurals, serà també el jutge qui decideixi la quantia, que haurà d’afrontar, segons les parts, també la companyia d’assegurances de Rodríguez. Les acusacions eleven la indemnització a més d’un milió d’euros. Per la seua part, la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, va qualificar el veredicte de “just” i va expressar la voluntat de seguir treballant per reforçar la seguretat dels Agents Rurals. Unes mesures que l’Associació Profesional d’Agents Rurals (Asparc) veu necessari augmentar.

Comparteix

També t'interessarà