El MIR, la segona selectivitat

SEGREcom
Publicat: 
24-01-2016
Actualitzat: 25-01-2016 10:20
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Mir

Un centenar de llicenciats en Medicina de la Universitat de Lleida s’enfrontaran el proper 6 de febrer a una segona selectivitat amb la realització de les proves de Metge Interí Resident (MIR), que els permetrà escollir especialitat i hospital de residència per als primers quatre o cinc anys de carrera professional. Aquestes últimes setmanes els nervis i l’estrès estan a flor de pell perquè es juguen gran part del seu futur.

En aquest sentit, la majoria dels estudiants acudeixen a les acadèmies per preparar l’examen, ja que els ajuda a organitzar-se el temps, ser constants i habituar-se a la dinàmica de l’examen fent simulacres. Alguns es queden a Lleida, d’altres opten per anar a Barcelona durant els mesos de preparació de la prova i fins i tot n’hi ha que es desplacen a Oviedo, considerada la meca dels aspirants a metges a Espanya.

El MIR és un examen tipus test que consta de 225 preguntes sobre les diferents especialitats mèdiques i dura cinc hores. Una de les novetats d’aquest any és que es redueixen de cinc a quatre les opcions de resposta, un canvi que demanava des de fa anys la comunitat de pedagogs. "La cinquena opció confonia els estudiants que tenien la idea clara, era injust", va afirmar Francesc Purroy, cap d’estudis dels MIR a l’Arnau.

Respecte a la modalitat d’examen, Purroy va valorar l’avaluació tipus test com a democràtica i objectiva perquè "no dóna peu als criteris subjectius de l’avaluador" i va destacar l’important nombre de preguntes relacionades amb casos clínics, més enllà de coneixements teòrics. Per contra, va criticar l’exagerada durada de l’examen i el fet que els aspirants es juguin el seu futur en un únic examen i dia. Proposa reduir el nombre de preguntes o dividir l’examen en diferents sessions, com passa amb les proves d’accés a la universitat (selectivitat), per pal·liar la tensió que sol provocar el MIR.

Lleida comptarà aquest any amb 46 places de residència de les 6.098 totals que s’ofereixen a l’Estat. Respecte al 2015, l’Arnau de Vilanova perd nou places, de manera que passen de 30 a 21. Per la seua part, l’oferta de residents dels CAP augmenta de 13 a 14. També s’oferiran nou residències d’infermeria, una de farmàcia d’anàlisi clíniques i una altra de psicologia.

"M’ho prenc com una feina, començo a les vuit del matí fins a la una i de tres a set, sis dies a la setmana i diumenge descans, encara que aquestes últimes setmanes ja no hi ha aturada possible." Així ho resumeix Elisenda Giménez, llicenciada en Medicina per la UdL que prepara les proves del MIR. I afegeix que "el cansament físic i mental és enorme aquestes últimes setmanes". La seua companya d’estudi i amiga Rosa Bragós també coincideix a apuntar que el més dur és passar-te dotze hores al dia entre quatre parets. "Practicar natació és una via d’escapament per treure tota la tensió després de tantes hores d’estudi", explica. Encara que no ha decidit per quina especialitat es decanta, assegura que està oberta a diferents alternatives i que la seua intenció és fer pràctiques una vegada s’examini del MIR, per acabar de decidir-se. Judit Aixalà té una mica més clar en quina li agradaria especialitzar-se. "M’encanten les especialitats medicoquirúrgiques, com urologia o ginecologia, però ara estic centrada en l’examen." Assegura que estudiar en grup –es troben diàriament a la sala d’estudi de la facultat de Medicina de Lleida– ajuda perquè t’adones que no ets l’únic estressat i nerviós. "Estem tots igual", assegura.

Per la seua part, Albert López va optar per anar a Barcelona, amb altres amics de la facultat, per preparar-se les proves. "Saber que fa mesos que estudies i que t’ho jugues tot en cinc hores és molta pressió", sentencia. La majoria dels estudiants de la Universitat de Lleida realitzaran les proves del MIR a Saragossa.

Comparteix

També t'interessarà