El mòbil, tan sols deu hores al mes

L. GARCÍA
Publicat: 
10-05-2018
Actualitzat: 10-05-2018 10:12
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El mòbil, tan sols deu hores al mes

L’ús del mòbil és un debat complex i, de vegades, controvertit. Alguns especialistes rebutgen de ple que puguin causar càncer. Altres, en canvi, advoquen per no descartar categòricament el seu perjudici en les persones i advoquen per la precaució per reduir-ne els possibles efectes. Aquesta última posició és la que va defensar ahir la doctora Carme Valls, especialitzada en endocrinologia, que va ser una de les ponents a la jornada organitzada per Fibrolleida per commemorar el Dia Mundial de les Síndromes de Sensibilització Central (fibromiàlgia, fatiga crònica i síndrome de sensibilitat química múltiple). Valls va assenyalar que s’està avançant en la investigació científica sobre els efectes que tenen en salut els camps electromagnètics com els dels telèfons mòbils i que s’alertarà la població com es fa ara amb el tabac.

“La prevenció ens porta a recomanar no parlar més de deu hores al mes amb el mòbil enganxat a l’orella. És millor utilitzar cables o telefonia fixa i no disposar del mòbil a menys de dos metres del lloc on dormim”, va afirmar. Actualment, encara no hi ha cap investigació, segons Valls, que ens porti a negar “categòricament” que els mòbils causin càncer, però tampoc que ens porti a afirmar-ho. “Perjudiquen afectats de malalties emergents com la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la síndrome de sensibilitat química múltiple, com qualsevol altre tòxic present al nostre entorn social o laboral”, va explicar Valls. Segons la doctora, la societat es conscienciarà sobre l’ús del mòbil quan la ciència pugui demostrar els efectes perjudicials en la salut.

Una jornada per visibilitzar el col·lectiu

 

A la jornada d’ahir, que es va celebrar a l’Auditori Enric Granados, els afectats de malalties de sensibilització central van reclamar més investigació i accelerar el diagnòstic d’aquestes malalties, que tenen més d’11.000 lleidatans.

ÀNGELS MERCÈ (afectada): "S'ha d'aprendre a acceptar i comprendre la malaltia"

"Falta molt per fer perquè el diagnòstic encara és molt lent i considero que per accelerar-lo es necessita més formació entre els especialistes". L'Àngels Mercè és una veïna dels Alamús de 45 anys que va rebre el diagnòstic de fibromiàlgia, fatiga crònica i síndrome de sensibilitat química múltiple l'any 2014. Diu que va tenir sort perquè els metges de l'ICAM li van reconèixer la incapacitat absoluta sense haver d'arribar als tribunals. Malgrat el dolor, assegura que ha après a gestionar la malaltia: "Quan t'aixeques al matí, no saps com passaràs el dia però és clau saber com portar-ho, admetre la malaltia i poder entendre-la".

ANNA MARTÍNEZ (presidenta de FibroLleida): "S'ha d'investigar més per determinar-ne les causes"

L'objectiu de la nova junta de FibroLleida és apostar per l'optimisme. "Volem canviar l'actitud de les persones afectades per malalties de sensibilització central i que no pensin que són malalts, sinó persones que han de conviure amb una malaltia crònica", diu Anna Martínez, la nova presidenta. "De vegades ens trobem perduts i ens sentim incompresos i indefensos", assegura. En el manifest llegit amb motiu de la jornada, l'entitat va exigir més implicació de les administracions i de col·lectiu mèdic per trobar les causes i abordar un diagnòstic únic d'una malaltia que afecta el 3% de la població a Espanya.

Comparteix

També t'interessarà