El Museu d’Art Jaume Morera s’uneix a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus

REDACCIÓ
15-05-2020
  • El Museu d’Art Jaume Morera s’uneix a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus
  • El Museu d’Art Jaume Morera s’uneix a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus
  • El Museu d’Art Jaume Morera s’uneix a la celebració virtual del Dia Internacional dels Museus

El 18 de maig es celebra a tot el món el Dia Internacional dels Museus. Es tracta d’un esdeveniment organitzat pel Comitè Internacional dels Museus (ICOM) des del 1977 amb l’objectiu de promoure la importància dels museus com a institucions al servei de les societats i el seu desenvolupament. Cada any, més de 20.000 museus de tot el món participen en aquesta celebració obrint les seves portes, habitualment de forma gratuïta, i oferint un atractiu programa d’activitats. Enguany, com conseqüència de la pandèmia mundial de la COVID-19, els museus tenen les seves portes tancades, però malgrat tot, volen celebrar igualment el Dia Internacional dels Museus de manera virtual, oberta i accessible. El tema triat aquest 2020 per l’ICOM per a celebrar aquesta festa és “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió”.

A Catalunya, la Direcció General de Patrimoni Cultural, ha impulsat una sèrie d’iniciatives conjuntes dels museus catalans amb el propòsit d’apropar els museus a les cases de la ciutadania. Totes aquestes propostes es poden consultar al web http://patrimoni.gencat.cat/ca/DIM2020.

Entre aquestes iniciatives, el Museu d’Art Jaume Morera de Lleida se suma i participa en les següents:

Finestres obertes on-line

Es tracta de breus càpsules audiovisuals on es mostren i s’expliquen aspectes destacats del Museu, com les peces més rellevants i singulars o les reserves o magatzems on es guarden les peces que no s’exposen al públic. En aquest cas, el Museu d’Art Jaume Morera presentarà una càpsula de vídeo en la qual la responsable dels Serveis Educatius del Museu, Txell Bosch, explicarà una de les obres que criden més l’atenció als visitants del Museu, l’obra de Marina Núñez Monstruas (1997-98), una peça que s’inclou en l’itninerari “Inventari en femení”, un recorregut que pretén visibilitzar les dones artistes de la col·lecció. Aquesta càpsula audiovisual es podrà veure a les xarxes socials del Museu així com al canal de Youtube de patrimoni.gencat a partir del dissabte 16 de maig.

DIM Challenge

Concurs que convida la gent a recrear des de casa una peça del patrimoni cultural i artístic dels museus catalans i compartir-les a Instagram amb els hashtags #DIMchallenge i #DIM2020. El Museu d’Art Jaume Morera animarà als seus seguidors a les xarxes socials a participar en aquest popular concurs, tot suggerint algunes obres de la seva col·lecció o deixant que els usuaris busquin a la web del Museu (apartat de col·lecció on-line) les obres per inspirar-se. Les cinc imatges amb més ‘m’agrada’ guanyaran una visita guiada personalitzada al museu.

Marató MuseumQuizACasa

Amb motiu del DIM, més de 50 museus d’arreu de Catalunya, entre els quals, el Museu d’Art Jaume Morera, ofereixen la marató del #MuseumQuizAcasa, un concurs de preguntes i respostes sobre la temàtica dels museus participants. El concurs, que s’organitza en dues modalitats, per a públic adult i per a públic familiar, es va proposar a l’inici del confinament. L’èxit de participació de públic (hi van jugar gairebé 15.000 persones), ha animat els museus a unir-se de nou per oferir aquesta intensa marató. Les dues versions del concurs es jugaran a través de la plataforma kahoot, accessible a l’adreça web www.museumquizacasa.org. S’hi pot participar amb qualsevol dispositiu electrònic, sigui mòbil, tauleta o ordinador.

Finalment, a partir del dilluns, 18 de maig, el Museu, promourà conjuntament amb la resta de museus de la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya un cicle de debats on-line sobre el futur dels Museus durant i després de la pandèmia de la COVID-19 sota el títol "Els Museus en temps de Post Covid-19: reflexions per un nou paradigma". Per una altra banda, el Museu de l’Aigua també publicarà, a través de les xarxes socials, dues capsules de vídeo dins de la proposta de visites guiades i portes obertes sobre el patrimoni de l'aigua a Lleida. Tant el Museu d’Art Jaume Morera com el Museu de l'Aigua recordaran també la Nit dels Museus del 2019 a les xarxes socials, ja que la celebració d’enguany s’ha ajornat al 14 de novembre.

El Centre d’Art La Panera, per la seva banda, per celebrar virtualment la Nit dels Museus, el dia 16 de maig ha convidat al director de l’Eufònic Festival, Fibla DJ, a punxar de forma excepcional a través d’Instagram Live de 20:30h a 21:30h. Totes les activitats del Dia Internacional dels Museus s’han organitzat amb el suport i la coordinació del Servei de Museus de la Direcció General de Patrimoni, la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya i la Xarxa de Museus de les Terres de Lleida i Aran.
 

Comparteix

També t'interessarà