El Museu de l'Aigua acull una exposició sobre la vida de Charles Smith

REDACCIÓ
Publicat: 
26-09-2023
Actualitzat: 26-09-2023 12:34
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu de l'Aigua acull una exposició sobre la vida de Charles Smith
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida
  • El Museu de l'Aigua acull una exposició sobre la vida de Charles Smith
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

Lleida acull la primera itinerància de l’exposició “Charles RN Smith, un enginyer de la Canadenca al Pallars, organitzada per l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà. La mostra es pot visitar fins al 29 d’octubre al Museu de l’Aigua. A més, com a activitat complementària, aquest dimecres, 27 de setembre, a les 19 hores, el Museu de l’Aigua acollirà la xerrada de Jordi Solà en què explicarà la figura d’Smith, el procés de recerca i la plasmació en l’exposició i una publicació divulgativa.

La mostra plasma els resultats de la recerca feta per l’antropòleg Jordi Solà entorn a la figura de l’enginyer Charles Smith, un dels enginyers que van arribar a la comarca amb la Canadenca per les obres de construcció de les centrals hidroelèctriques i que s’hi va quedar a viure.

Jordi Solà destaca que el treball no és tant una biografia estricta de l’enginyer, tot i que repassa molts aspectes de la seva vida i es conforma a través de documents personal, com veure què és el que pot aportar a la història hidroelèctrica de la comarca.

Solà explica que quan es va celebrar el centenari de les grans obres hidroelèctriques al Pallars Jussà, la neta de l’enginyer, Linda Smith, va aportar-los documentació i des de llavors els havia quedat la idea d’endinsar-se en la biografia de Smith. Ara, amb l’11a Beca de recerca Mossèn Jesús Castells, que atorga anualment l’Arxiu Comarcal del Pallars Jussà, s’ha pogut fer aquesta recerca. “Smith va viure moments importants a la història. Va estar a les tres centrals hidroelèctriques que es van construir al principi, Seròs, Camarasa i Sant Antoni, i la seva vida abraça seixanta anys de la història hidroelèctrica. A banda va viure la Guerra Mundial com a aviador a Anglaterra i el franquisme el va jutjar com a maçó, malgrat ser conservador, entre altres”.

Smith és un referent en el món hidroelèctric local i encara hi ha veïnes i veïns de Tremp que el recorden a ell i la seva família. Sobretot en destaca, com a anècdota la indumentària que vestia i la decoració de la seva casa, a la Central, molt d’estil anglosaxó, que representaven al moment la modernitat i el luxe. Però tot i conservar aquest tarannà, Solà ha remarcat que Smith no deixava passar ocasió per lloar el territori on va viure fins la seva mort.

L’exposició plasma la vida d’Smith i la seva participació en moments històrics rellevants. La mostra es va inaugurar a Tremp el 27 de març de 2023 i arriba ara al Museu de l’Aigua de Lleida com a primera etapa de la itinerància prevista. A Lleida es presenta al recinte del Campament de la Canadenca, dins de l’exposició permanent “La força de l’aigua”, que explica la construcció del canal de Seròs on Smith va participar, de forma que es complementen les dues mostres.

Comparteix

També t'interessarà