El Museu de Lleida convida a descobrir la Lleida del segle XVI amb l’exposició 'Imago Urbis'

REDACCIÓ
Publicat: 
25-02-2022
Actualitzat: 25-02-2022 10:34
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu de Lleida convida a descobrir la Lleida del segle XVI amb l’exposició 'Imago Urbis'

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va presdiri la inauguració de l’exposició Imago Urbis. La Lleida del s.XVI al Museu de Lleida. Aquesta mostra, que es podrà visitar des d'avui fins al 12 de juny, permet, per mitjà de diverses obres i documents històrics, aprofundir en un moment de la ciutat de Lleida especialment reeixit, tant pel volum de població, com per la seva activitat comercial.

El Paer en Cap ha animat els visitants de la mostra a descobrir “darrere de la imatge de l’urbs, de la ciutat construïda, el batec de la civitas, dels òrgans polítics, de les institucions, dels gremis i de la societat lleidatana d’aquells moments”. També ha manifestat el desig que el reflex de l’esplendor del s.XVI sigui una “inspiració per la represa de la Lleida contemporània després del parèntesi que hem hagut de patir aquí i arreu del planeta com a conseqüència de la pandèmia” Tall de veu alcalde de Lleida

Entre les obres que s’hi exposen destaca la reproducció a gran escala d’un dibuix de la ciutat de Lleida, realitzat per Antoon van den Wijngaerde de 1563 que va encarregar el rei Felip II. Aquest document està dipositat a la Biblioteca Nacional d’Àustria.

L’Ajuntament de Lleida ha cedit temporalment el quadre “Socors de la plaça de Lleida”, ubicat a la paret de l’escala principal del Palau de la Paeria. Aquesta peça representa el socors que va rebre la ciutat per part de l’exèrcit hispà de Felip IV comandat pel marquès de Leganés, que va tenir lloc el 21 i 22 de novembre de 1646, primer derrotant les tropes catalano-franceses que assetjaven Lleida i després entrant victorioses a la ciutat el dia de Santa Cecília. La pintura és una oli sobre llenç de 1964, còpia realitzada per Alejandro Fernàndez de l’original, obra de Pieter Snayers, de l’any 1646.

L’exposició compta, a més, amb préstecs de l’Arxiu Arqueològic de Lleida, la Biblioteca Pública de Lleida i el Museu del Disseny de Barcelona. La mostra està comissariada per les conservadores del Museu de Lleida, Esther Balasch i Carmen Berlabé.

Comparteix

També t'interessarà