El Museu Morera, nova entitat col·laboradora amb el Voluntariat per la llengua

REDACCIÓ
Publicat: 
29-07-2021
Actualitzat: 29-07-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Museu Morera, nova entitat col·laboradora amb el Voluntariat per la llengua

El Museu d’Art Jaume Morera s’ha adherit al programa Voluntariat per la llengua que, a terres lleidatanes, gestiona el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Lleida. Aquesta adhesió sorgeix de la col·laboració a través d’un seminari web que va impartir el Museu a les parelles lingüístiques virtuals.

El Museu d'Art Jaume Morera és un servei públic la missió del qual és promoure l'accés i la generació de coneixement sobre l'art contemporani, amb una especial atenció per l'art vinculat a les terres de Ponent. Per aquest motiu, la col·laboració amb el Centre de Normalització Lingüística (CNL) sorgeix arran de la voluntat de ser un espai d'integració al territori i de coneixement de la llengua catalana.

D’aquesta manera, amb aquest nou acord, i si la situació epidemiològica ho permet, es vol continuar treballant plegats per difondre el programa del Voluntariat per la Llengua i, de retruc, fomentar l’ús de la llengua catalana.

El VxL a les entitats es fa en l’entorn de l’activitat de l’entitat i s'adreça al personal o als associats de l'organització. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una d'aprenent, que té coneixements bàsics però que necessita practicar la llengua per agafar fluïdesa. El compromís de les parelles lingüístiques és trobar-se una hora a la setmana durant un mínim de 10 trobades. També tenen accés a les activitats que el programa VxL organitza per practicar el català en entorns diferents i un carnet de descomptes en equipaments culturals o lúdics. Un cop han finalitzades les trobades se'ls lliura un certificat de participació.

L'objectiu és que les entitats ofereixin la millora del nivell de català oral al seu personal i guanyin en qualitat de servei i arrelament amb l'entorn immediat. Depenent del perfil de les persones de l'entitat, el VxL pot aportar-hi voluntaris o aprenents. També es poden establir dinàmiques en grup, com ara tertúlies sobre temes lliures o a partir de la lectura d'alguns dels materials de suport del VxL. El CNL de Lleida, en col·laboració amb una persona referent de l'entitat,  s'encarrega de la gestió de les parelles lingüístiques (formació, seguiment i suport) i també de posar en marxa i mantenir la dinàmica que s'estableixi amb l'entitat per a la pràctica del català.

Des del 2003 a tot Catalunya hi ha gairebé 9.000 entitats i establiments col·laboradors amb el Voluntariat per la llengua.

Comparteix

També t'interessarà