“El pacient ha de canviar de metge si aquest no el mira als ulls”

M. MARQUÈS
Publicat: 
01-06-2019
Actualitzat: 01-06-2019 10:58
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • “El pacient ha de canviar de metge si aquest no el mira als ulls”

La Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) va celebrar ahir la IX Jornada Jordi Cebrià de comunicació assistencial, dirigida a professionals de la sanitat interessats a formar-se en el món de la comunicació amb els pacients i en la qual es van organitzar diversos tallers i conferències. Una va ser la de Fernando Fabiano, metge de família de Sevilla i conferenciant especialitzat en comunicació reconegut a nivell estatal, que va clausurar la jornada i va parlar sobre com un professional sanitari pot millorar les seues presentacions en xarrades en públic.

Fabiano va considerar que “la comunicació entre metge i pacient és l’eina fonamental i de vegades el facultatiu ho oblida”, de forma que va recomanar als pacients que “si el seu metge no els mira als ulls, que el canviïn, com també si no els tenen confiança, ja que si se’n van de la consulta incòmodes o tensos no serveix per a res”.

Experts afirmen que “la pressió del pacient provoca més derivacions del compte”

Va assenyalar que “el poc temps que hi ha en una consulta pot dificultar la bona comunicació i poder escoltar atentament el pacient, però això no pot servir com excusa”, de manera que va advocar “per atendre’l de la millor manera possible, encara que provoqui una certa demora”. Tot i així, va apuntar que “els pocs minuts de consulta, juntament amb la pressió del pacient, provoquen que hi hagi bastantes més derivacions a l’especialista del compte” i va afegir que “n’hi hauria menys amb un bon temps invertit”.

Fabiano també va atribuir l’excés de derivacions al desconeixement del metge en certs aspectes: “És fonamental que hi hagi temps i recursos perquè els facultatius puguin formar-se.” En aquest sentit, va dir que el “suport institucional és molt important”.

Comparteix

També t'interessarà