El Pantà d'Utxesa: un oasi per connectar petits i grans amb la natura

LLEIDACOM/ Griselda Mas
01-11-2018
  • El Pantà d'Utxesa: un oasi per connectar petits i grans amb la natura

Famílies, que el fred no us pari! Qualsevol època de l'any és bona per fer rutes amb bona companyia, i una d'aquestes pot ser la que us apropem avui: el Pantà d'Utxesa, una ruta la mar de fàcil que hauria de ser obligatori fer-la! La volta a aquest oasi natural és d'uns 7 quilòmetres i està molt recomanada per anar-hi en família, ja que els petits de casa aprenen sobre la natura de primera mà: des de les espècies que hi viuen fins a saber respectar l'entorn. Si us fa mandra anar-hi caminant, també la podeu fer en bicicleta. En resum: un planning ideal per a passar un diumenge al matí diferent i amb els de casa.

Sabies que... aquest pantà té mascota oficial? Doncs sí, es diu Utxi i és un mussol. Va ser proposat i acceptat com a mascota l'any 2001, i des de llavors, ha sigut la icona dels esdeveniments que s'han fet i es fan en aquest espai natural.

A aquest oasi natural s'hi pot arribar des de Torres de Segre, Aitona o Sarroca de Lleida, ja que des dels tres municipis hi ha indicacions en direcció a Utxesa. Un cop deixeu estacionat el cotxe a l'aparcament del costat del punt d'informació, comença el passeig pel Camí Natural. El recorregut neix a peu de carrereta i passa per antics xalets i embarcadors prop de la ribera de l'embassament. Quan el camí torna a sortir per la carretera, podeu travessar el canal de Seròs per una passarel·la o per la comporta que aboca aigua a aquest canal de reg. Travessareu una pineda i entrareu a l'avinguda dels Pescadors. Passat aquest petit nucli urbanitzat, baixareu una altra vegada a peu d'aigua i veureu un gran canyissar, casa de moltes aus aquàtiques. De fet, gràcies a la diversitat d'ocells migratoris i aquàtics que hi viuen, l'octubre de 1990 es va declarar Reserva Natural de Fauna Salvatge.

En breus arribareu al mirador del Molí, on hi trobareu plafons informatius sobre ocells. Si seguiu caminant, travessareu una altra urbanització i envoltareu el tossal dels Moros. A l'altre costat trobareu el mirador de les Comportes, un dels millors, ja que està enmig del llac i les vistes són de pel·lícula. Continueu i travessareu una plana amb arbres fruiters i oliveres fins al mirador de l'Arpella, fet de fusta i situat damunt mateix del pantà de Secà, germà del d’Utxesa. Travesseu el pont que separa els dos pantans i retorneu, per la carretera, fins al punt inicial d’aquest passeig.

Un entorn on aprendre de la natura i estimar-la

Al llarg de la ruta veureu diferents plafons on trobareu informació de les aus que hi viuen, com és el cas de l’agró roig, el cabusso emplomallat, l’esplugabous, l’ànec collverd, el bernat pescaire, l’arpella, el corb marí o la nostra estimada cigonya. També hi ha diferent varietat de vegetació característica d'aquest tipus de medi. 

Utxesa, considerada la llacuna més gran de la Depressió Central, és un espai inclòs en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) des del 1992 i a la Xarxa Natural 2000 en el sector de secà del Segrià-Garrigues, catalogat com a Zona d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA). Així doncs, si voleu donar una bona lliçó sobre ciències naturals als vostres fills i filles, una petita excursió al pantà pot ser una classe molt profitosa! 

Notícies relacionades: 
Etiquetes: 
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta