El Parc de la Riella, un espai on gaudir de la literatura visual

LLEIDA.COM | Maria Lozano
07-10-2021
  • Parc de la Riella
    Peu de foto: 
    Foto Lo Pardal

Us agrada la literatura i voleu passar un dia a la natura? El Parc de la Riella és el lloc ideal. Ubicat a la llera del Riu Sió, a l'entrada est del terme municipal d'Agramunt, podem trobar aquest màgic paratge ple de poesia envoltada amb natura. En aquest Racó amb Encant gaudirem d'una estona prop de poemes que han tingut una transcendència històrica i que han significat un abans i un després per al municipi agramuntí. El parc, creat en honor del poeta Guillem Viladot, és el primer espai de Poesia Visual al territori. Les obres que trobem estan fetes des del mateix univers de l'autor. Viladot va néixer a Agramunt el 1922, i tot i llicenciar-se en farmàcia, gran part de la seva vida la va dedicar a la poesia, però no va ser fins al 1971 quan va publicar un llibre de Poesia Visual. L'any 1992, uns anys abans de morir, ell mateix va crear "Lo Pardal" una casa dedicada a aquest tipus de poesia i a les seves obres.

A causa de la importància de l'autor en el territori, el Parc de la Riella va sorgir a partir de la voluntat de crear un parc dedicat a l'autor Agramuntí, per tal de donar a conèixer la ciutat i el meravellós llegat literari del poeta, amb un gran valor artístic. Inaugurat el 2012, l'obra escultòrica està dissenyada de la mà de Jaume Figuera, que també va dissenyar el conjunt de l'espai. Però el conjunt escultòric es va realitzar de la mà de l'empresa Jové-Balasch.

L'itinerari del parc té forma d'infinit i acull els dos elements, la natura i la poesia amb igual importància. Primerament, el parc aplega el paisatge antròpic, de sequera, que esmentava Viladot en les seves obres. És el cas de, per exemple, de les construccions de pedra seca.

Per una altra banda, observem la representació visual de l'obra de l'autor, composta de deu composicions diferents: Sis textos de l'autor i quatre recreacions d'escultures urbanes, inspirades en dos poemes concrets i dos més visuals.

El Parc de la Riella
Foto Ajuntament Agramunt
Parc de la Riella
Iconografia del Parc de la Riella

Itinerari

Per poder gaudir del parc, primerament entrarem per la Carretera de Cervera, i trobarem el poema "Formes de Vida", potser la part més cridanera del parc i la més coneguda. Es tracta d'un recull de cinc escultures on podem llegir cinc paraules diferents: "nen", "noi"," home", "món" i "nyac". Aquests mots poden resumir l'existència humana. Mentre que els primers termes són 4 escultures metàl·liques, el cinquè és un taüt de pedra amb el mot. I és que el "nyac" es refereix al final de la vida, la mort. Podem veure doncs, com Viladot amb aquest poema defineix amb 5 mots les etapes de la vida.

Un cop vist el poema "Formes de Vida", a uns metres localitzarem l'obra "Tots confessem ser companys d'un únic viatge", on hi ha l'escultura d'un tren en moviment. Podem tornar a veure la referència doncs, del pas de la vida.

Parc de la Riella
Foto Ajuntament Agramunt

Si passem a l'altra banda de l'infinit descobrim una espècie de molí. Aquest poema rep el món d'"Alfabet", ja que està compost per lletres que al seu torn en formen una altra. Si seguim l'infinit trobem una escultura d'un arbre, que rep el nom d'"Ens Tempten les rames, però és el tronc qui té la llum", un poema que remarca la importància de la base de nodrir certes coses que a simple vista ens captiven, sense tenir en compte que per poder emetre la llum de les branques, primer hem de crear la base sòlida.

Si extrapolem aquesta idea, podem esbrinar metafòricament, que molts cops a simple vista veiem els fruits i les recompenses de molts, però sovint, no tenim en compte una arrel d'esforç i constància que molts han fet per aconseguir que les seves branques plenes de somnis creixin.

Per una altra banda, com hem dit abans, al llarg de tot el recorregut podem veure diferents espècies autòctones que parlava Viladot en les seves obres, així com un exemple del paisatge que tant remarcava l'autor, el paisatge de Ponent.
 

Parc de la Riella
Foto Lo Pardal

Objectiu

L’objectiu principal és donar a conèixer l’autor d’una forma totalment innovadora i visual. A més té com a missió promocionar el terme municipal d’Agramunt i la seva comarca, l’Urgell, amb un entorn natural i alhora literari. Per tant, vol acostar  a la ciutadania a l’art, sobretot la poesia visual, a través de l’obra de l’autor.

Així doncs, en aquest parc podem trobar l’essència de Guillem Viladot, marcada en un espai natural i literari a la vegada, el qual compta amb un espai de gran bellesa. Submergeix-te en aquest paratge ple d'història i literatura de proximitat. 

Parc de la Riella
Iconografia Parc de la Riella
Comparteix

També t'interessarà

Enquesta