⏯️ El Parc Natural de l'Alt Pirineu aprova la creació de la Comisió Científica

ACN
Publicat: 
09-11-2020
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • ⏯️ El Parc Natural de l'Alt Pirineu aprova la creació de la Comisió Científica
  • Pla obert del sonòmetre instal·lat al Refugi del Fornet per mesurar la qualitat del so, on es veu part de les muntanyes al darrere
  • Pla general de l'edifici del Refugi del Fornet, on s'ha instal·lat un sonòmetre per mesurar la qualitat del so
  • Pla de detall del sonòmetre instal·lat al Refugi del Fornet per mesurar la qualitat del so, on es veu part de les muntanyes al darrere

La Junta Rectora del Parc Natural de l'Alt Pirineu ha aprovat la creació de la Comissió Científica, un nou òrgan que vetllarà per promoure la recerca i garantir la transferència de coneixement per millorar la conservació del seu patrimoni natural. Joan Ordi, president del Parc Natural de l'Alt Pirineu, ha explicat que donar a conèixer aquests coneixements a la societat ha de contribuir a generar consciència de la importància i vàlua d'aquest territori. La Junta Rectora ha presentat els resultats de les mesures de la qualitat del cel nocturn i sonora que han conclòs que "en general són excel·lents". 
Les mesures de qualitat del so i del cel formen part del procés de la declaració com a Zona d'especial protecció de la qualitat acústica i Punt de referència del cel nocturn que el parc té en marxa.

Concretament, per avaluar la qualitat acústica s'han impulsat dues campanyes: una a la Vall Ferrera entre els mesos de juliol i agost de 2019, i una altra a la Vall d'Isil durant el mes d'agost de 2020.

Els resultats obtinguts indiquen que el parc disposa d'una qualitat acústica excel·lent, obtenint nivells d'immissió sonora inferiors als 50 dB(A) en horari diürn i inferior als 40 dB(A) en horari nocturn. Els resultats obtinguts indiquen que el parc disposa d'una qualitat de cel nocturn excel·lent en nombrosos llocs (el que es considera superior a 21,4 mag/arc.sec2), compatible amb les certificacions ambientals de màxima categoria segons les entitats Starlight o Darksky.

Ordi ha explicat que d'aconseguir aquestes certificacions per part de la Generalitat facilitaria els tràmits per obtindre l'Starlight i d'aquesta manera junt amb la Serra del Montsec i el Parc Nacional d'Aigüestortes formarien una de les grans zones d'Europa amb una excel·lent qualitat del cel.

Els projectes de protecció envers la contaminació acústica d'una determinada àrea permeten protegir l'hàbitat de determinades espècies i afavorir la biodiversitat, i van acompanyats d'activitats de sensibilització ambiental i de foment del turisme sostenible, com l'escolta dels sons de la natura. Un exemple consolidat a la zona és l'escolta de la brama del cérvol.

Ordi ha destacat que activitats sonores que es realitzen des de sempre com les festes majors o la baixada de falles per Sant Joan es podran seguir fent sense problemes i ha afegit que altres activitats potser s'hauran de regular.

Pel que fa a la contaminació lumínica, per a preservar la foscor natural del parc natural, el projecte de protecció va acompanyat d'un pla de millora de l'enllumenat de l'entorn que permet instal·lar nous sistemes d'il·luminació de menor impacte sobre el medi natural i estalvis en el consum d'energia superiors al 60%. Aquests projectes també persegueixen la sensibilització ambiental i fomenten activitats al voltant de l'observació del firmament o la fauna nocturna.

La Comissió Científica

La Junta Rectora també ha aprovat el reglament de la Comissió Científica que tindrà un mínim de 10 i un màxim de 20 persones expertes dels diversos àmbits. S'escolliran entre persones que hagin desenvolupat o desenvolupin projectes de recerca al parc, persones vinculades a la comunitat científica a través de centres de recerca, universitats, associacions o fundacions que fan activitats d'aquest tipus, i persones residents al voltant del parc o amb un lligam estret amb el territori que porten a terme activitats de recerca o de divulgació del coneixement.

A més, comptarà amb persones expertes vinculades a les entitats de l'entorn proper al parc que donin suport a la recerca o a la seva divulgació, representant com a màxim el 30% del total. Aportaran els seus coneixements i la seva visió en aquells aspectes de la recerca directament relacionats amb l'entorn socioecològic del parc. Alhora actuaran com a vincle entre l'òrgan gestor i les entitats en l'àmbit del coneixement i la transferència.

Els aspectes que tinguin a veure amb el medi natural i la biodiversitat s'articularan coordinadament amb l'Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà