El Pati Blau agermana Sitges amb la plana de Ponent

LLEIDACOM/ Mònica Mombiela i Griselda Mas
Publicat: 
30-11-2016
Actualitzat: 18-06-2018 14:22
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Pati Blau agermana Sitges amb la plana de Ponent

La història d'aquest restaurant de Puigverd de Lleida comença al 2005. La Carme i  la Montserrat Esquerda Bosch lideraven, des de Tots Sants de 2005, l’aventura de regentar un restaurant a Ponent, El Pati Blau (plaça Major 7, Puigverd de Lleida). Però el projecte d’aquestes “nouseduïdes” pel món de la cuina professional va més enllà de posar en marxa un restaurant. Filles de Montserrat Bosch (Casa Murillo de Lleida), el menjar sempre ha estat present en la vida d’aquestes dues restauradores des del punt de vista professional, tot i que vocacionalment han arribat a la cuina amb aquest projecte. Actualment es presenta com un establiment familiar regentat per dones que totes quatre juntes superen els més de dos cents anys d'experiència.

La carta del Pati Blau, nom que prove de la relació de la Montse Esquerda amb Sitges, es basa en cuina diversa amb productes de mercat i de proximitat. A la Carme li agrada anar a comprar un parell de cops per setmana a les botigues del poble i voltants. També compta amb una carta de vins noranta per cent DO Costers del Segre, de cellers petits però de molt alt nivell.

L’establiment és generós en ambients sense grans dimensions. L’antiga casa pairal de la família alberga un menjador que dóna a dos patis, mentre que l’antic estable i el celler ofereixen dos espais ideals per a celebracions familiars i dinars d’empresa. Un dels punts més destacables del Pati Blau és la seua voluntat de fusionar la restauració amb l'exposició d'art contemporani. " Les nostres obres d'art particulars havien de servir per decorar les parets del restaurant però aviat van arribar sol.licituds d'artistes que volien aprofitar els murs per donar a conèixer la seua obra", recorda la Carme.  En dues ocasions i amb motiu de l'obra de Màrius Carretero, els plats es van dissenyar partint dels seus quadres que van inspirar la cuinera i van protagonitzar un menú on es combinava l'art i la cuina. 

Des de fa dos anys s'han decidit a obrir un allotjament rural amb el nom de Cal Manyo (nom d'origen de la casa pairal) amb capacitat per unes 8 persones. L’edifici de tres plantes va ser reformat amb molta cura recuperant elements arquitectònics anteriors com les voltes de maó, les bigues de fusta i el mobiliari antic. Aquesta reforma es va fer l'any 2005 i es va voler  combinar amb elements moderns i colors vius i càlids en la decoració.

No es pot tancar una ressenya del Pati Blau de Puigvert sense fer referència al compromís de les germanes Esquerda amb l’agricultura (són membres del moviment slow food, potencien el consum de fruita, el café de comerç just…), amb diferents associacions de persones amb discapacitats, amb el Medi Ambient (asseguren que reciclen el 95% dels resíduus) i amb col·lectius de treball social. Una forma molt solidària d’entendre la cuina professional.

Comparteix

També t'interessarà