El patrimoni arquitectònic i arqueològic de Lleida en un mapa interactiu

ACN
20-12-2021
  • El patrimoni arquitectònic i arqueològic de Lleida en un mapa interactiu

La Diputació de Lleida crearà un mapa interactiu del patrimoni arquitectònic i arqueològic del territori. El projecte 'Patrimoni XXI', dirigit per l'àrea d'Arqueologia de Serveis Tècnics de la institució, permetrà veure, d'una forma senzilla, els espais de frontera i de comunicació que hi ha hagut a la demarcació al llarg de la història. El projecte es divideix en dues línies d'actuació (Paisatge Fortificat i Territori Comunicat). L'objectiu és presentar els primers resultats a finals del 2022 amb un treball intensiu que s'haurà fet a la zona del Montsec o a l'entorn del Monestir d'Avinganya (encara per decidir), que permetrà conèixer, amb detall, l'evolució de les fortificacions i de les comunicacions en els diferents períodes històrics.

El projecte posa el focus en el coneixement i valorització del territori de la demarcació de Lleida, a través del seu patrimoni cultural, amb epicentre en el patrimoni fortificat i en la relació d'aquest amb les vies de comunicació, siguin naturals o antròpiques, així com el patrimoni que es genera a partir d'aquestes vies.

El president de la diputació lleidatana, Joan Talarn, ha explicat durant la presentació que es tracta d'"un projecte ambiciós que es fonamenta en un canvi total de rumb de l'acció dels serveis d'Arqueologia de la Diputació de Lleida, amb l'objectiu que de la seva feina de recuperació i estudi del patrimoni del territori es puguin beneficiar tant els municipis com els investigadors i la ciutadania en general".

"Servirà per explicar-nos com a societat, per mostrar quina ha estat l'evolució de les nostres comarques, de la plana al Pirineu, i poder fer-ho massivament púbic amb les eines de difusió del segle XXI", ha ressaltat Talarn. Per fer-ho, es crearà un mapa interactiu d'accés públic en el qual "es podrà resseguir l'adaptació dels nuclis humans a l'entorn de les comarques de Lleida des de les primeres fortificacions, datades en el 1.200 abans de Crist, fins a l'acabament de la Guerra Civil espanyola", ha afegit.

Es tracta d'entrellaçar diferents capes d'informació, amb un format dinàmic, que gairebé com una experiència lúdica permeti l'usuari establir eines per comprendre i estimar el territori, el seu patrimoni, i en definitiva, la història de les comarques de Lleida.

El diputat de Serveis Tècnics de la Diputació, Marc Baró, ha destacat que Paisatge Fortificat i Territori Comunicat són les dues línies d'actuacions que marcaran el futur dels serveis d'Arqueologia. "Considerem el patrimoni com una eina que genera sinergies amb els sectors més dinàmics des de l'òptica de la promoció de les nostres comarques", ha indicat. "Quan parlem de patrimoni i paisatge, estem establint la mateixa connexió que les comunitats humanes han establert al llarg de la història entre el propi paisatge natural, com serralades, rius i valls, que eren línies de frontera i de comunicació alhora, amb construccions com les fortificacions, castells, ponts i trinxeres, que eren els espais de defensa i consolidació de les comunitats socials", ha explicat.

La responsable de l'Àrea d'Arqueologia de la Diputació, Maria Pilar Vazquez, ha dit que "la base de dades ha de tenir un abast ampli". "No es tracta de fer un inventari exhaustiu de tots els béns patrimonials del territori, però sí que en la mesura de la realitat històrica, tot el territori se senti representat", ha assenyalat. "Ha de permetre incidir en la consciència de país, vertebrada al llarg dels diferents fenòmens de la història i que possibilitin la comprensió de la seva evolució al llarg de les diferents èpoques objecte d'estudi", ha afegit Vazquez.

En el projecte estaran incloses les intervencions arquitectòniques i arqueològiques del patrimoni propi de la Diputació, amb el monestir trinitari d'Avinganya, els castells, el patrimoni cultural de les finques de Bon Repòs, a Gavet de la Conca, i de la Devesa, a Maials, així com aquell patrimoni singular de béns municipals del territori.

'Patrimoni XXI' permetrà els usuaris veure i informar-se del paisatge fortificat, segons l'elecció que faci, i tindrà una línia temporal que anirà des de la prehistòria (des de 1.200 abans de la nostra era fins a la Guerra Civil espanyola. A la Prehistòria, posarà el focus en els primers poblats tancats; en el cas de la Protohistòria, en la Primera Edat del Ferro i època ibèrica, i les primeres fortaleses; pel que fa al món romà se centrarà en els primers grans planificadors del territori; en les fortificacions de l'Alta Edat Mitjana, en el cas del món medieval; en les fortificacions amb baluards i les Cases Fortes/Palaus, pel que fa a l'època moderna, i en les fortificacions de la Guerra Civil, en l'època contemporània.

Des de la vessant del territori comunicat, la línia temporal també serà des de la prehistòria a l'època contemporània, i abraçarà la Prehistòria i protohistòria (camins i cabaneres); món romà (vies i ponts i l'arquitectura i enginyeria romana); món medieval andalusí i feudal (camins, cabaneres, ponts i sistemes de reg); època moderna i contemporània (camins, ponts, primeres línies de ferrocarrils o sistemes de reg -sèquies, i canals, entre altres).

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta