El PCITAL acull els Premis Mensa Lleida

REDACCIÓ
Publicat: 
02-07-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El PCITAL acull els Premis Mensa Lleida
  • El PCITAL acull els Premis Mensa Lleida

El grup local de Lleida de l’Associació Mensa ha lliurat aquest dijous els Vè Premis Mensa Lleida al Coneixement a l’Auditori Joan Oró del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. Aquests guardons corresponen a l’edició de 2020, ja que l’acte de lliurament es va haver de suspendre diverses vegades a causa de la pandèmia.

L’entitat ha anunciat que aquesta serà l'última edició dels Premis Mensalleida amb aquest nom, donat que l'associació Mensa Espanya ha decidit fer seva la idea i els principis fundacionals d'aquests premis que a partir de la propera edició seran coneguts com els Premis Mensa España al Conocimiento i tindran àmbit estatal.

Els premiats d’aquesta edició han estat Olga Martín en la categoria de coneixement cientific, l’Ajuntament de Penelles i el Festival Gar Gar al coneixement artístic I humanístic; Jaume Saltó i Group Saltó al Coneixement Emprenedor i Manuel Lladonosa ha rebut el premi honorífic. 

L’acte, que s’ha celebrat amb totes les mesures de seguretat anti Covid-19, l’ha obert el gerent del Parc Científic, Miquel Aran, donant la benvinguda als assistents i subratllant que precisament ha estat el coneixement i la intel·ligència, que és el que premia Mensa, el que ha derrotat la incertesa i ha aportat solucions a la pandèmia.

El vicerector de la Universitat de Lleida (UdL), Joan Busqueta, ha elogiat la trajectòria de Mensa i ha afirmat que “tot el que sigui reconèixer el coneixement, en qualsevol disciplina, és necessari i oportú perquè investigar o expressar és ajudar a la gent”. José Beltrán, representant de Mensa Espanya, ha destacat que aquests premis renaixeran i creixeran amb l’impuls que es donarà al passar a ser d’àmbit estatal. Josep Maria Farré, responsable de Mensa a Lleida i organitzador de l’esdeveniment, també ha manifestat que seguiran treballant per mantenir el segell de Lleida en aquests guardons. Breu ressenya dels premiats d’aquesta edició i paraules d’agraïment:

-Premi Mensa Lleida al Coneixement Científic i Tecnològic:

Olga Martín-Belloso. Doctora en Ciències Químiques i catedràtica de l’àrea de Tecnologia dels Aliments en la Universitat de Lleida (UdL). Es responsable del grup d’investigació noves tecnologies per el processat d’aliments des de 1995 i actualment és vicerectora de Recerca i Transferència. També és membre del Consell d’Administració del Consorci del Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida en representació de la UdL i forma part de diversos organitzacions internacionals científiques sobre tecnologia dels aliments, així com ambaixadora a Espanya de Global Harmonization Initiative (GHI), així com presidenta de la Sociedad Española de Ingeniería de Alimentos. Olga Martín ha agraït el premi dient que “som afortunats els que podem investigar, perquè fem el que ens agrada generant coneixement, que ens fa lliures; viatjant i coneixent gent i altres cultures, i per estar envoltats de gent jove i amb ganes que ens empeny per tirar endavant”.

-Premi Mensa Lleida al Coneixement Artístic i Humanístic:

Ajuntament de Penelles i al GAR GAR Festival. El grup local de Mensa a Lleida ha decidit guardonar a l’ajuntament de Penelles per la seva iniciativa cultural Gar Gar Festival de Murals i art. Penelles és un poble de menys de 500 habitants que s’ha convertit en una referència Nacional en el que s’anomena Street Art. Actualment hi ha més murals que carrers al poble. En la seva primera edició, al 2016, el festival va començar amb 24 murals. Eloi Bergós, alcalde de Penelles, va dedicar el reconeixement “als nostres veïns, als artistes i també als petits pobles que, com nosaltres, tiren endavant iniciatives per generar activitat i un futur a la població”.

-Premi Mensa Lleida al Coneixement Emprenedor:

Jaume Saltó i Group Saltó. Fundador i actual director executiu del Group Saltó, format per empreses del sector tecnològic dedicades a solucions en indústria 4.0, Smart City, robòtica, logística i salut, així com a la instal·lació i manteniment de serveis de telecomunicacions, d’equips informàtics i de transformació digital. Lidera el grup l’empresari Jaume Saltó Albareda, nascut a Torregrossa, tècnic electrònic i amb màsters en Direcció General i Direcció Financera per la ESADE Business School. Jaume Saltó ha explicat que “a Lleida es fan coses molt interessants, com en l’àmbit Tecnològic. No cal anar a Silicon Valley o al 22@ i és important ser al Parc Científic per la col·laboració amb altres empreses i recuperar, per exemple, talent de joves que havien marxat de Lleida”. Saltó ha afirmat que el Goup Saltó “som referents a Europa en tecnologia social amb projectes com el del robot Misty”.

-Premi Mensa lleida al coneixement honorífic:

Manel Lladonosa i Vall-llebrera. Llicenciat en Filosofia i Lletres (història moderna i contemporània) per la Universitat de Barcelona i doctor per la Universitat Autònoma de Barcelona, ha estat professor d’història als estudis universitaris de Lleida des de 1972 i catedràtic des de 1989, fins a la seva jubilació el 31 de gener del 2011, així com professor emèrit fins el maig del 2016. Ha impartit assignatures a l’Institut de Recerca i Estudis Religiosos de la diòcesi de Lleida (IREL), ha investigat i publicat sobre història del moviment obrer, història del nacionalisme català, i història política, cultural i religiosa de les terres de Lleida.

També ha estat degà de la Facultat de Lletres de la UdL i molt present al moviment associatiu lleidatà, presidint o formant part de les juntes d’entitats com Òmnium Cultural, Ateneu Popular de Ponent, Orfeó Lleidatà, assemblea local de Creu Roja o Arrels Sant Ignasi. És president del Patronat Municipal Josep Lladonosa i Pujol d’Alguaire. Manuel Lladonosa ha recordat aprenentatges dels seus pares, com el compromís, la consciència històrica i ha elogiat l’abnegació i professionalitat de molta gent durant aquest període de pandèmia. “Som en aquest món per ajudar als altres”, ha dit.

El guardó

El guardó dels Premis Mensa Lleida consisteix en una adaptació renderitzada, generada per mitjà del càlcul d’il·luminació GI o indirecta, de la figura del Pensador de Rodin, reproduïda en una impressora 3D com a representació al·legòrica conjunta dels àmbits de la ciència i la tecnologia, les humanitats i les arts i la iniciativa emprenedora.

Mensa Lleida

Mensa té uns 800 socis a Catalunya i 3.000 a l’Estat espanyol, dels quals una trentena són de Lleida. Mensa és una organització internacional que aplega més de 100.000 socis en tot el món. Els objectius de l’entitat són identificar i promoure la intel·ligència en benefici de la societat, així com proporcionar als socis un entorn social i intel·lectual estimulant, tot facilitant contactes socials i l’intercanvi intel·lectual per mitjà de conferències, discussions, publicacions i grups d’interès especial, entre d’altres. També treballa per impulsar la investigació en psicologia i ciències afins, especialment en allò que fa referència a la naturalesa, el desenvolupament i l’ús de la intel·ligència humana.

Comparteix

També t'interessarà