El pessebre vivent dels Magraners, un dels pocs que resisteix, manté el seu èxit

REDACCIÓ
Publicat: 
26-12-2017
Actualitzat: 26-12-2017 11:46
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El pessebre vivent dels Magraners, un dels pocs que resisteix, manté el seu èxit

Més de 150 veïns i veïnes del barri dels Magraners participen, un any més, en un dels pessebres vivients més antics de casa nostra. Enguany, arriben a la 54ena edició amb 39 quadres escènics. Laura Àguila i Ramon Molins, són les persones responsables del muntatge del pessebre, que té com a particularitat el sentit de l'humor de les seves representacions musicals, a més que l'escenografia està fet amb materials reutilitzats com tetrabrics, llaunes o suro. I és que aquest pessebre vivent, que s'ha convertit en tota una tradició és un dels més innovadors en la posada en escena, perquè els visitants no es troben amb figures immòbils, sinó amb quadres actius i alguns d'ells, són musicals.

Com cada any, els responsables del muntatge han renovat dos dels quatre quadres musicals del pessebre i han decidit recuperar el número del Caganer, que havien deixat de fer, davant les nombroses peticions per part del públic fidel. En relació amb l'edició de l'any passat, es manté l'actuació de benvinguda i la d'Herodes. A més, aquest cop, els organitzadors també compten amb la col·laboració d'Aspros, que ha volgut participar en les escenes amb els membres de l'entitat.

El pessebre vivent dels Magraners es representa dos dies. Ahir, va ser el primer i es van registrar cues per accedir al recinte, de 6.000 metres quadrats de superfície, situat a l'hangar del barri. El recorregut dura uns 20 minuts i condueix al visitant per diferents quadres de la vida quotidiana de Betlem fins arribar a l'estable on té lloc el naixement de Jesús. Avui, dia de Sant Esteve, torna a obrir les portes de les 6 de la tarda a les 8 del vespre.

Ardèvol o Fontllonga, altres propostes que resisteixen

Enguany, el calendari de pessebres vivents s'ha vist reduït a una mínima expressió a Lleida. I és que la manca de relleu generacional ha fet que, per exemple, a Sudanell es deixi de celebrar aquesta tradició que l'havia convertit en un dels més emblemàtics de les comarques de Ponent. En el cas de Linyola, aquest any l'han suspès per la situació política que viu Catalunya. I pel que fa a Sant Guim de la Plana, que amb 300 figurants era un dels pessebres més famosos de Lleida i també el més veterà, ha estat el desacord entre l'entitat organitzadora La Marinada i l'ajuntament el fet que ha portat a la seva cancel·lació després de 34 anys.

Però no tot són cancel·lacions. A banda del de Magraners, aquests dies podem gaudir a les terres de Lleida de pessebres vivents com el d'Ardèvol, al Solsonès, en què més de 200 persones figurants prenen part en la trentena d'escenes que es mostren i en l'espectacle que també inclou la representació. En aquest cas, té lloc avui i el 30 de desembre, a més dels dies 1, 6, 7, 13 i 14 de gener, amb passis diaris a les 18.30h i a les 19.30h.

I més enllà dels vivents, també podem trobar d'altres pessebres com el de Fontllonga, a la Noguera, que ha decorat el poble des del dia 14 de desembre amb un centenar de figures nadalenques a tamany real. Si visiteu aquesta localitat, entre els carrers, podreu trobar l'Anunciació o el Naixement, a banda d'escenes més petites fetes per la gent del poble. Es mantindrà fins el 2 de febrer.

Comparteix

També t'interessarà