El Pirineu ja registra la primavera més plujosa dels últims 69 anys

REDACCIÓ
Publicat: 
08-06-2018
Actualitzat: 08-06-2018 12:20
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Pirineu ja registra la primavera més plujosa dels últims 69 anys

Aquesta primavera és ja la més plujosa dels últims 69 anys al Pirineu, amb municipis que superen de molt els 600 litres per metre quadrat des del mes de març passat. Així es desprèn de les dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), segons les quals municipis com Vielha, Oliana, Tremp i el Pont de Suert estan a prop de triplicar la seua mitjana de precipitacions. Això s’ha traduït en avingudes en els cabals dels rius i pantans plens.

Espot és el municipi on més ha plogut, amb 789,9 litres per metre quadrat en els últims tres mesos. A Boí han assolit els 664, mentre que a la Bonaigua n’han caigut 626,4. Així mateix, nou estacions meteorològiques de l’SMC amb més de vint anys d’antiguitat a les comarques de la Noguera i la Segarra han registrat el rècord de precipitacions.

En conjunt, el Pirineu suma més de seixanta dies de precipitacions (a partir dels 0,2 litres per metre quadrat) i al Prepirineu ja són més de 40. A les comarques de l’interior de Catalunya la mitjana se situa entre 30 i 40 dies, mentre que als municipis del pla de Lleida és d’entre 20 i 30 dies. Pel que fa a les temperatures, la mitjana dels últims tres mesos s’ha caracteritzat per l’absència de pics de calor, una situació que ha frenat el desglaç i ha conservat la neu en cotes altes. Així mateix, hi va haver nevades inusuals el ple mes de maig, mentre que Lleida ciutat es va despertar ahir amb una densa boira, una cosa fora del que és habitual en aquesta època de l’any. La pluja constant i abundant ha tingut també com a conseqüència nombrosos despreniments que han afectat les carreteres del Pirineu els últims mesos. L’últim, ahir a l’N-260 al Pont de Suert, si bé no va arribar a tallar el trànsit. A Ribera d’Urgellet, l’ajuntament va estudiar reobrir la carretera després d’una segona caiguda de roques que la va tallar dimecres (vegeu SEGRE d’ahir), tot i que hi va renunciar al considerar que el pendent era inestable. A Tercui (Tremp), zona en què l’avinguda de la Noguera Ribagorçana va deixar diversos dies aïllats els veïns, el cabal va descendir prou per obrir un dels dos accessos que el comuniquen amb la carretera N-230.

Comparteix

També t'interessarà