El Pla Iglú 2024 finalitza havent donat atenció a 354 persones diferents a Lleida
L'Ajuntament de Lleida ha completat el Pla Iglú, gestionat a través de l'Àrea d'Inclusió de la Regidoria d'Acció i Innovació Social, després d'atendre 354 persones diferents i proporcionar 8.915 allotjaments.
Durant els 143 dies d'activació del Pla, s'ha registrat una mitjana diària de 62 persones. El nombre màxim de persones allotjades es va produir el 28 de desembre, amb 86 persones al pavelló i 3 a Jericó. El punt àlgid de l'any passat va ser el 7 de febrer, amb 117 persones ateses.
Pel que fa al gènere, el Pla Iglú ha atès 310 homes i 44 dones. Les usuàries han crescut lleugerament respecte a l'anterior campanya, representant ara el 12,4% del total.
Pel que fa a les edats, s'ha observat un augment del 23,3% en persones menors de 25 anys que han buscat el servei. Només el 2% dels atesos tenien més de 65 anys, mentre que s'ha atès a 19 persones amb discapacitat o dependència.
El Pla Iglú, independentment de les temperatures, ha activat els cossos de seguretat per localitzar i traslladar persones que dormien a l'aire lliure. Aquest any, s'han fet 53 intervencions, 94 menys que l'any anterior, ja que s'ha detectat menys gent als espais públics.
El 31 de març va ser l'última nit d'allotjament al Pavelló 3 de Fira de Lleida. Les setmanes anteriors s'ha reduït progressivament el servei, derivant les persones més vulnerables cap a altres recursos per continuar els processos d'inclusió.
Tot i això, es mantenen 4 places d'urgència i els serveis d'atenció social es mantenen en els mateixos horaris al Centre Cívic de l'Ereta, a més de les urgències als caps de setmana al carrer Panera.
El Pla Iglú 2023/2024 es va iniciar el 9 de novembre de 2023 per fer front a les baixes temperatures. Ofereix allotjament, dutxes, sopar i serveis bàsics fins al matí següent. També s'ha intensificat la recerca de persones dormint al carrer, amb l'ajuda d'educadors socials.
L'objectiu del Pla és evitar els efectes del fred en la població vulnerable i oferir-los els recursos adequats per afrontar-ho. A més, busca generar mecanismes per millorar les situacions de vulnerabilitat i promoure la inclusió social.
Aquest projecte compta amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat i el finançament de la UE a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).