El Pla Iglú de Lleida facilita l'allotjament a unes 300 persones

REDACCIÓ
Publicat: 
31-12-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Pla Iglú de Lleida facilita l'allotjament a unes 300 persones

L’Ajuntament de Lleida ha atès 292 persones al Pla Iglú des que el 4 de novembre es va posar en marxa i fins al 29 de desembre. Enguany, el pla incorpora algunes novetats com la substitució d’hamaques per llits, els serveis de consigna i bugaderia, l’àpat complet per sopar i l’ampliació de l’horari d’obertura, de les 18 h a les 09 h. El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la regidora Mariama Sall, ha visitat el pavelló 4 de Fira de Lleida, habilitat per acollir el servei del Pla Iglú i ha destacat el salt qualitatiu que s’ha donat, recordant que l’objectiu del projecte és prevenir les conseqüències del fred en la població amb pocs recursos i oferir l’atenció necessària per a cada situació.

Durant la visita, Pueyo ha valorat les condicions de l’espai perquè cada cop es pugui fer l’acollida més digna i ha posat en relleu la professionalitat i l’expertesa dels Serveis Socials de la Paeria. El pla es porta a terme juntament amb els experts de Sant Joan de Déu i hi donen suport persones voluntàries dels pisos d’inclusió, fet que l’alcalde ha volgut remarcar. No obstant això, Pueyo s’ha refermat en la convicció que Lleida necessita un equipament comunitari definitiu, no provisional, com el que s’ha projectat a Pardinyes. En aquest sentit, ha assegurat que una societat no pot permetre que hi hagi persones que es quedin enrere i en aquest treball incideix l’Ajuntament i l’equip de Serveis Socials. Tall de veu M.Pueyo

De les persones ateses, 271 són homes i 21 dones. Les dones representen el 8%, un registre que, com el 2019, quasi duplica el dels darrers anys. La mitjana d’allotjaments en situació 1, amb temperatures nocturnes inferiors a 2ºC, és de 80 per nit. Des que està en marxa el pla, s’han registrat 44 dies d’activació de nivell 1. El número màxim de pernoctacions per nit ha estat de 90. S’ha de tenir en compte que també està operatiu l’allotjament de Jericó per a aquelles persones especialment vulnerables.

Les dades són similars a les dels anys previs a la pandèmia. Per edats, el 40% per cent de les persones allotjades són menors de 35 anys. La segona franja més ampla és dels 46 als 60, amb un 32%. Pel que fa la situació administrativa de les persones sense llar acollides al pla, set de cada deu no disposa de permís de treball i el 30% està en situació d’irregularitat administrativa.

S’ha de remarcar el treball coordinat entre l’equip d’inclusió i la Guàrdia Urbana en la recerca de persones que pernocten al carrer per informar-los del recurs habilitat. En aquest sentit, 25 actuacions han estat favorables a acceptar acollir-se a pla. L’Ajuntament de Lleida dirigeix i coordina el funcionament del Pla i l’entitat Sant Joan e Déu executa la part operativa.

Aquest dilluns, la FECOLL va organitzar un esmorzar solidari al pavelló per celebrar les festes del Nadal.

Comparteix

També t'interessarà