El Premi Marraco reuneix a Lleida les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes per interns

REDACCIÓ
07-02-2020
  • El Premi Marraco reuneix a Lleida les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes per interns
  • El Premi Marraco reuneix a Lleida les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes per interns
  • El Premi Marraco reuneix a Lleida les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes per interns

Les millors pintures, escultures i ceràmiques fetes per interns es poden veure des d'aquest dijous i fins al 29 de febrer a la sala d'exposicions Montsuar de la plaça de la Catedral de Lleida. El Premi Marraco, que organitza el Centre Penitenciari Ponent, és el concurs artístic de presons més antic i aquesta 32a edició commemora els 500 anys de la mort de Leonardo da Vinci. L'exposició és una selecció de les 130 obres que els interns han presentat al certamen, que incorpora també una projecció perquè els visitants puguin veure totes les obres que hi han concursat.
La ciutat de Lleida té la seva cita anual amb la producció artística dels tallers de les presons amb la inauguració aquest dijous de la mostra del Premi Marraco. Les obres d'art són part del treball que els interns han fet als tallers artístics de Brians 1, Brians 2, Dones de Barcelona (Wad-Ras), Lledoners, Mas d'Enric, Puig de les Basses, Quatre Camins i Joves, a banda del centre penitenciari amfitrió i del Centre Penitenciari d'Andorra.

Els interns han pogut presentar pintures, ceràmiques i escultures i instal·lacions, a dues categories: una de temàtica lliure i una altra dedicada al llegat universal del pintor, dibuixant, escultor, enginyer, arquitecte, músic, filòsof i inventor italià, Leonardo da Vinci, en el 500è aniversari de la seva mort.

Un jurat format per artistes locals, juntament amb l'Associació d'Arts de Ponent, el Cercle de Belles Arts i l'Ajuntament de Lleida han escollit els guanyadors, que han estat distingits amb els primer, segon i tercer premis en cadascuna de les categories, així com amb tres premis especials i tres accèssits.

32 edicions del premi artístic més antic dels centres penitenciaris

El Premi Marraco és el concurs més antic dels organitzats pels tallers artístics dels centres penitenciaris. Té el seu origen en la participació d'un pres de Ponent en un concurs de pintura amb motiu de la Festa Major de la ciutat. La seva obra va guanyar el premi i aquella fita va inspirar l'organització d'un concurs propi per a les persones privades de llibertat, el 1984. Inicialment, en el concurs participaven interns del centre penitenciari lleidatà, però aviat es va obrir a la resta de presons de Catalunya.

Una cinquantena de tallers artístics

Tots els centres penitenciaris de Catalunya compten amb tallers artístics conduïts pels monitors artístics, que fan l'acompanyament pedagògic. N'hi ha cinquanta, agrupats per disciplines en tallers d'arts plàstiques, arts visuals i comunicació, i arts escèniques. L'activitat artística fomenta l'adquisició de normes, valors, i actituds prelaborals.
 

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta