El préssec torna a prendre el protagonisme a la 28a edició de la Fira d’Alfarràs
El vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Jordi Verdú; l’alcalde d’Alfarràs, Joan Carles Garcia; el regidor d’Agricultura, Benet Peró, i la vicepresidenta de l’Associació de Comerciants i Empresaris d’Alfarràs, Esther Mellado, han presentat la 28a Fira del Préssec d’Alfarràs, que se celebrarà els dies 7 i 8 d’octubre.
Concurs de cuina, showcooking, elaboració de préssec en conserva, xerrades i taules rodones, màster de pesca a mosca, cercaviles, visites culturals, caminada, gastronomia i música conformaran el programa d’activitats d’una fira que comptarà amb 42 expositors —rècord mai assolit— i en què s’espera la presència d’uns 7.000 visitants.
Jordi Verdú ha destacat la importància de la celebració d’esdeveniments com aquest fet “per arrelar la gent jove al sector” i com a forma de projectar-lo a l’exterior. De la seva banda, Joan Carles Garcia ha assenyalat que es tracta d’un revulsiu per al territori i que la participació de l’Escola Agrària “és molt important per a la fira”. Al mateix temps, ha recordat que Alfarràs combina la fira de préssec i la de la pesca consecutivament.
Concretament, aquest dissabte dia 7 es farà una visita cultural al Pou de Gel, a càrrec de l’Associació Col·lectiu de Patrimoni d’Alfarràs amb sortida des de la plaça Sant Pere (17.30 hores); la cuita del préssec, és a dir, la demostració del procés d’elaboració del préssec en conserva, a càrrec de l’Associació de Mestresses de Casa i del Grup d’Esplai el Segrià d’Alfarràs, a l’estand del Tast Gastronòmic de l’Ajuntament (18.00 hores), o el showcooking, a càrrec de Pol Cura, cuiner d’Alfarràs, i Ramon Tudela, xef i propietari del restaurant Bonum NoRules de Lleida (19.00 hores), tot amenitzat per l’Art Jazz, a la plaça Sant Pere (20.30 hores), i la Batukada “IDN Fot-li-fort”, amb sortida de la plaça Sant Pere (21.30 hores).
També destaca la xerrada “Agricultura i canvi climàtic. Cultivant un futur sostenible”, a càrrec de Cori Calero, periodista ambiental de la CCMA (Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals), organitzat per l’Escola Agrària d’Alfarràs, que tindrà lloc el diumenge, 8 d’octubre, a les 11.30 hores; el lliurament del premi al “Millor treball de recerca de fruita dolça” de l’Escola Agrària d’Alfarràs (13.00 hores); les visites al Celler la Gravera (entre les 17.00 i les 20.00 hores); una xerrada de Km0 Fruits&Ferments, sobre l’elaboració de productes fermentats i el comerç de proximitat (18.00 hores), o una taula rodona de pagesos locals i el president de l’ASAJA (Associació Agrària de Joves Agricultors) i pagès de professió, Pere Roqué, moderat pel regidor d’Agricultura, Benet Peró.
Benet Peró ha recordat que aquesta és una fira “encarada a la pagesia”, i més concretament, a la fruita tardana, mentre que Esther Mellado ha fet incís que la fira és un punt d’inflexió entre l’estiu i la tardor i que és un pol d’atracció per a la gent. També ha explicat que, enguany, com a novetat, es farà un concurs de decoració de palots.
Paral·lelament, es faran activitats i gimcana grupal a càrrec de Gaudire; jocs de fusta per a infants, i la presència de food trucks a la plaça Lluís Companys, a banda de l’oferta dels bars i restaurants locals.