El preu de la llum, el segon més car de la història

LLEIDACOM / Laura Gómez
20-07-2021
  • El preu de la llum, el segon més car de la història

Aquest dimarts el preu de la llum se situa per sobre dels 101,82 euros per megawatt (MWh), el segon preu més car de la història, apropant-se al preu del mercat de la llum del 2002, que va ser de 103,76 euros/MWh.

El preu mitjà de l'electricitat ha pujat un 11% aquesta primera quinzena de juliol, respecte al mateix mes de l'any passat. Segons l'Organització de Consumidors i Usuaris, el preu de la llum continuarà sent molt alt. En cas de ser així, la factura de la llum a una llar serà de 72,2 euros, superant inclús (en un 5%) la factura rècord del mes de juny.

OCU alerta dels preus disparats, insisteix en la necessitat de posar-li fre a aquesta escalada i reclama a la CNMC que investigui.

Tot i que la rebaixa de l'IVA del 21% al 10% el passat mes de juny, aquesta mesura no és suficient. Per a una llar que té 4,6 kW contractats i consumeix 292 kWh al mes (3.500 kWh l'any), la factura de la llum s'ha elevat a 69,30 euros, aplicant només el 10% de l'IVA, en aquest cas, si l'IVA fos del 21%, el preu total de la factura seria de 76,30 euros. Aquest mes de juliol, sense la reducció de l'IVA, les factures de la llum podrien rondar els 80 euros.

D'altra banda, amb les noves tarifes de la llum estrenades el passat mes de juny, es crea una incertesa addicional. Són molts els que han criticat aquesta pujada de preus, els nous horaris i trams en les tarifes representen un sobrecàrrec en el tram conegut com a "hora punta".

Els consumidors amb PVPC, Preu Voluntari al Petit Consumidor, que és la tarifa de llum per hores i que regula el preu de l'energia en relació amb el preu del mercat majorista de la llum, comptem amb una oferta elèctrica que es manté neutre, no puja ni baixa i és regularitzada pel govern espanyol.
L'entrada en vigor de la nova tarifa PVPC, té com a objectiu desplaçar el consum d'electricitat a les hores vall, ha coincidit amb un fort increment del preu de la llum. Arran de l'increment de l'import del gas als mercats internacionals i dels drets d'emissió de diòxid de carboni que afecten directament als cicles combinats.

Actualment els preus de la llum en els horaris "valle", "punta" i "llano" són:

  • Punta: 0,2411 €/kWh
  • Llano: 0,1463 €/kWh
  • Valle: 0,1085 €/kWh

OCU demana a la CNMC obrir una investigació

Encara no hi ha una explicació completa i satisfactori sobre l'espectacular i històrica pujada del preu de l'electricitat. Tot i que s'atribueix a la pujada del preu del gas natural i el preu dels drets d'emissió de CO2, com hem mencionat anteriorment. OCU ha denunciat que és la generació hidràulica l'encarregada de fixar el preu de l'electricitat els últims mesos i la qual té un impacte fort sobre les famílies vulnerables i llars desafavorides.


⏯️ L'IVA de la llum baixarà temporalment del 21 al 10%

Comparteix

També t'interessarà