El preu de la llum es manté amb un lleuger descens aquest dissabte

ACN
Publicat: 
16-07-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El preu de la llum es manté amb un lleuger descens aquest dissabte
    Peu de foto: 
    Maria Aladern (ACN)

El preu de la llum per als clients de la tarifa regulada es manté amb un lleuger descens aquest dissabte del 0,7% en comparació amb divendres, fins als 300,34 euros el megawatt hora (MWh), segons les dades de l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia (OMIE). Així doncs, se situarà per sota dels 300 euros per primer cop en quatre dies i marcarà el sisè registre més alt des que va entrar en vigor l'excepció ibèrica, el 15 de juny. Aquest preu és el resultat de sumar el preu mitjà de la subhasta del mercat majorista (136,83 euros/MWh) i la compensació que es pagarà a les centrals de cicle combinat per l'aplicació del topall del gas (161,42 euros/MWh). 

Es tracta del segon dia consecutiu que aquesta compensació té un preu mitjà superior a la mitjana del 'pool' d'energies.

En relació amb l'any passat, el preu de la llum serà un 241,5% més alt, ja que el 16 de juliol del 2021, el resultat mitjà del mercat majorista va ser de 87,32 euros.

Les altes temperatures registrades, l'alta demanda i les tensions internacionals del mercat del gas en un moment en què Rússia ha tancat el gasoducte Nord Stream I a Alemanya per manteniment han impulsat el preu de l'electricitat.

A la península Ibèrica, el gas produït en centrals de cicle combinat continua sent l'energia amb més pes al mix (37%), molt per sobre de les renovables. Aquest fet impulsa el preu que paguen els clients de la tarifa regulada, ja que al mercat de referència a Europa–el TFF holandès– se situa per sobre dels 170 euros, a nivells del març, quan es van batre tots els rècords.

Una de les tecnologies que menys està aportant a la subhasta és la hidràulica (3%) per la sequera. De la mateixa manera, les altes temperatures afecten l'eficiència de les plaques solars, que afegeixen un 13,4% de l'energia i el poc fent fa que l'eòlica no pugui superar el 12% del total.

L'excepció pel mercat ibèric pactada amb la Unió Europea permet fixar el preu del gas que es fa servir a les centrals per generar electricitat en 40 euros el MWh encara que el seu preu de mercat sigui més elevat. La mesura s'allargarà un any i busca evitar que els alts preus es contagiïn a la resta d'energies a la subhasta del mercat majorista, on l'última tecnologia en entrar i la més cara marca el preu de l'electricitat.

El topall del preu del gas per la generació d'electricitat està en vigor des del 15 de juny, quan va marcar 59,68 euros el megawatt hora. Ara, la compensació que paguen els clients és més del doble (161,42 euros).

Comparteix

També t'interessarà