El projecte IlerCOVID presenta els seus resultats en recerca multidisciplinària sobre les pandèmies

REDACCIÓ
Publicat: 
29-11-2022
Actualitzat: 29-11-2022 12:46
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El projecte IlerCOVID presenta els seus resultats en recerca multidisciplinària sobre les pandèmies
    Peu de foto: 
    Universitat de Lleida (UdL)

Els responsables del projecte de recerca IlerCOVID Educació i comunicació amb base científica per combatre la COVID-19 i futures pandèmies de la Universitat de Lleida (UdL) han presentat avui a l’Auditori del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de Cappont els seus resultats finals després de 18 mesos d’estudi sobre les pandèmies. La proposta, que tenia com a objectiu fomentar l’educació científica de la població del Segrià sobre la COVID-19, és la primera iniciativa multidisciplinària desenvolupada sobre aquest tema per sis facultats de la UdL com són l’Escola Politècnica Superior (EPS), la Facultat d'Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS), l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA), la Facultat de Medicina, la Facultat d'Infermeria i Fisioteràpia (FIF) i la Facultat de Lletres, juntament amb la Fundació Centre de Recerca en Agrotecnologia (Agrotecnio) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), tots dos amb participació de la UdL.

Amb un finançament de 350.000 euros del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, la iniciativa ha estat liderada pel professor ICREA(Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) i investigador principal del grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada de la UdL i Agrotecnio, Paul Christou. “IlerCOVID ha estat un projecte extremadament innovador a causa de la seva integració horitzontal de ciència, art, educació i humanitats que ha complert els seus objectius i ha establert les bases d’iniciatives multidisciplinàries que persegueixin tenir un impacte en la societat”, ha valorat Christou.

Participació social

Per una part, destaca l’impacte social que ha tingut el projecte a la comarca lleidatana del Segrià. Durant les seves iniciatives educatives, IlerCOVID ha acollit a més de 800 persones alsseus tallers científics per a estudiants de batxillerat i xerrades educatives per a gent gran. Així,14 instituts públics del Segrià han visitat l’Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària (ETSEA) per a participar en els tallers‘Aprenem a produir vacunes en plantes’ i aprendre sobre com es poden desenvolupar productes farmacològics mitjançant l’edició genètica de plantes.

A més, personal investigador de la FIF s’ha desplaçat a 22 pobles de la comarca del Segrià per a desenvolupar les xerrades educatives ‘Repensant la COVID-19: Un aprenentatge i una vivència col·lectiva’. Adreçada sobretot a la gent gran, aquesta activitat ha tractat de promoure els hàbits de vida saludables i millorar la gestió emocional de les persones que han fet front a la pandèmia.

Eines virtuals

Per l’altra part, durant el projecte IlerCOVID s’han creat diferents eines virtuals adreçades tant als ciutadans en general, com a polítics i epidemiòlegs. Destaquen així aplicacions per la consulta de dades de la COVID-19 i aprendre conceptes epidemiològics mitjançant jocs, com són COVIDWORLD i EpiPlay.

Ressalta també la inauguració del primer museu virtual sobre les pandèmies de la UdL, l’IlerCOVID Museum. Aquesta eina analitza set de les pandèmies més destacades de la història des de tres punts de vista: la història, l’art i els aprenentatges científics i socials que han deixat. El museu està obert a la comunitat investigadora experta en història de la medicina, artistes i ciutadans en general, i es troba disponible en tres llengües: català, castellà i anglès.

Sobre IlerCOVID

IlerCOVID. ‘Educació i comunicació amb base científica per combatre la COVID-19 i futures pandèmies’, és un projecte de recerca multidisciplinari de la Universitat de Lleida finançat en la convocatòria PANDÈMIES 2020 de l'Agència de Gestió d'Ajudes Universitàries i de Recerca (AGAUR) del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya. Amb un pressupost de 350.000 euros i una durada de 18 mesos, la iniciativa està dirigida perPaulChristou, Professor de Recerca ICREA i investigador principal del grup de Biotecnologia Vegetal Aplicada de la UdL-Agrotecnio i s’ha organitzat en quatre àrees de treball: Biotecnologia Vegetal i NeuroCovid, Intel·ligència Artificial, Educació, Art i Salut i Comunicació Científica.

Comparteix

També t'interessarà