El psicòleg Víctor Cabrerizo, d’Orum Center, clou el cicle ‘Dret al Cinema'

REDACCIÓ
Publicat: 
09-06-2022
Actualitzat: 09-06-2022 19:30
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El psicòleg Víctor Cabrerizo, d’Orum Center, clou el cicle ‘Dret al Cinema'
    Peu de foto: 
    Foto Orum Center

El psicòleg Víctor Cabrerizo, d’Orum Center, ha participat aquesta tarda com a ponent de la taula rodona posterior a la darrera sessió del cicle ‘Dret al Cinema’, que ha tingut lloc al Centre de Cultures Transfronterer de la Universitat de Lleida (UdL) al campus de Cappont. La segona edició del cicle, organitzat per la Facultat de Dret, Economia i Turisme de la Universitat de Lleida (UdL) i el Col·legi de l'Advocacia de Lleida, s’ha dedicat al tema de l’’Individu i el sistema’. La intervenció de Cabrerizo, que ha estat acompanyat d’Helena Gil, magistrada i professora a l'Escola Judicial de Barcelona, s’ha produït després del visionat de la pel·lícula ‘Girl’, que reflexiona sobre la qüestió de la transsexualitat.

Cabrerizo ha fet uns aclariments des de l’àmbit de la psicologia en referència a les paraules “trasnssexual” que prové bàsicament de l’àmbit mèdic i es refereix al canvi de sexe i “transgènere” o “trans” que són les acceptades actualment. Cabrerizo ha definit tres conceptes independents entre ells: “la identitat de gènere, l’expressió de gènere i la orientació sexual”.

Segons ha volgut subratllar “Aquests tres conceptes són independents i cap condiciona els altres dos. Per exemple una persona pot tenir un òrgan sexual masculí però es pot definir com a dona i ella mateixa es pot expressar a la seva manera: pot ser més masculina o més femenina.” Segons el psicòleg d’Orum Center“encara que m’autodefineixi com a dona, essent sexualment un home, em poden igualment agradar les dones. Per ser una dona no tinc per què ser femenina, puc ser masculina i em poden agradar els homes o les dones”. Segons ha volgut posar de manifest, el problema de l’estigmatització radica en el fet que la gent confon aquests termes.

A la vegada, l’estigmatització social provoca el que els psicòlegs anomenen “disfòria de gènere” que vé a ser la simptomatologia ansiosa depressiva, l’estrès i la tensió que viu constantment la persona afectada de la controvèrsia sobre la identitat. “Considerem més correcte parlar de disfòria de gènere que no de trastorn d’identitat de gènere perquè la identitat de gènere no està trastornada”. Cabrerizo ha volgut posar de manifest el fet que a moltes persones no se’ls respecten els seus drets per confusió i falta d’informació.

“El problema és -ha explicat- que quan nosaltres naixem es fa una predicció de qui serem en base als nostres genitals. Darrere d’aquesta identitat que se’ns atribueix en funció dels nostres òrgans sexuals hi van associades expectatives. Amb les persones trans el que succeeix és que al néixer no els van encertar la identitat” ha explicat.

Cabrerizo també ha donat eines per a famílies i terapeutes per ajudar els nens i joves a educar-se en aquest concepte i ajudar-los a expressar allò que senten que són així com a fer la transició d’un gènere a un altre si així ho desitgen i a expressar-ho públicament. També ha volgut deixar clar que dins de les persones trans, no totes volen canviar el seu sexe. Hi ha persones que estan conforme amb el seu sexe i gènere i altres que no hi estan d’acord, així que, ha volgut matisar “és un tema de màxim respecte i del qual fa falta molta informació”.

El psicòleg d’Orum ha intervingut després del visionat de la pel·lícula ‘Girl’, l'òpera prima del director belga, Lukas Dhon, Girl (Bèlgica, 2018), que narra la història d'una jove transgènere que somia en ser ballarina. Guardonada en diversos festivals internacionals, va ser una de les sorpreses del Festival de Cannes d'aquell any, on va aconseguir quatre guardons: la Càmera d'or a la millor òpera prima, la Queer palm a la millor pel·lícula LGTBI, el Premi Fipresci de la seva secció i un premi interpretatiu pel debutant Victor Polster.

Comparteix

També t'interessarà