El Quartet “Americà” de Dvorák, aquest dijous a l’Auditori

REDACCIÓ
Publicat: 
06-02-2024
Actualitzat: 06-02-2024 13:48
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Quartet “Americà” de Dvorák, aquest dijous a l’Auditori
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

El Quartet Teixidor interpretarà composicions de Joseph Haydn, Narcís Bonet i Antonin Dvorák


La sala de cambra de l’Auditori municipal Enric Granados serà l’escenari aquest dijous, a les 20 h, d’El Quartet “Americà” de Dvorák, el projecte del Quartet Teixidor, integrat per Joan Espina i Joan Marsol als violins, Jordi Armengol a la viola, i Xavier Roig al violoncel. La formació interpretarà obres dels compositors Joseph Haydn, Narcís Bonet i Antonin Dvorák. L’entrada al concert val 10 euros (9 € Amic/ga de La Temporada).

Joseph Haydn va escriure més de 80 quartets de corda en diferents etapes de la seva producció. A cada nova col·lecció que publicava, introduïa innovacions que el fan un dels compositors més importants per al gènere. Els sis quartets opus 33 estan escrits, segons les seves pròpies paraules, “d’una manera nova i especial”, és a dir: perfectament travats gràcies al treball motívic, plens de sorpreses, humor i ironia per captar l’atenció dels oients i emprant melodies amb cert caire popular.

Malgrat viure gran part de la seva vida a França, Narcís Bonet mai s’oblidà de la cultura i la música catalana, com es reflecteix en la seva extensa obra. Deixeble de Joan Massià, Eduard Toldrà i Nadia Boulanger, fou professor del Conservatori de París i director del Conservatori Americà de Fontainebleau. Per recordar-lo en el 5è aniversari de la seva mort, es podrà escoltar les “Cinc cançons populars catalanes” que el 2014 va dedicar al Quartet Teixidor.

D’entre tota la producció de quartets del compositor txec Antonin Dvorák, el que ha obtingut més popularitat és l’opus 96. Porta el sobrenom d’Americà perquè l’escriví l’estiu del 1893 als Estats Units, després del seu primer curs com a director del Conservatori de Nova York. Aquell mateix any també compongué la seva coneguda Simfonia n.9, op. 95 “Del Nou Món”. En les dues obres s’hi pot copsar la gran inspiració melòdica i la força rítmica de Dvorák, que des de la seva estrena han captivat les diferents generacions de públic.

Programa: Quartet en Sol Major, op. 33 n. 5”, de Joseph Haydn; “Cinc cançons populars catalanes per a quartet de corda”, de Narcís Bonet, i el Quartet en Fa M, op. 96 “Americà”, del compositor txec Antonin Dvorák.

Comparteix

També t'interessarà