El rècord de visitants i l'interès dels professionals consolida l'Animac com a referent internacional

R.RÍOS
Publicat: 
26-02-2018
Actualitzat: 26-02-2018 10:28
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El rècord de visitants i l'interès dels professionals consolida l'Animac com a referent internacional

Vint-i-dos anys després de nàixer, la Mostra Internacional de Cinema d’Animació de Catalunya que se celebra a Lleida continua creixent. Ahir va tancar una nova edició i ho va fer amb xifres de rècord. Des de l’organització, l’ajuntament de Lleida, han comptabilitzat gairebé 30.000 visitants totals des que el certamen va arrancar dijous passat, la qual cosa representa un increment d’un 10%, tres mil més que el 2017. I no només això, sinó que també ha crescut la xifra d’espectadors a les sales de la Llotja i CaixaForum (12.800, gairebé un miler més), les sessions programades (62, dos més), els escolars participants (11.000, dos mil més) i els professionals acreditats (amb mig centenar més fins a arribar als 350).

“La mostra es va consolidant i s’ha fet un salt important perquè la indústria, els inversors, vinguin per quedar-se”, va apuntar Montse Parra, regidora de Cultura.

I és que, al marge de les xifres, la valoració “més que positiva” d’aquesta edició també es basa en la satisfacció que han mostrat autors i realitzadors per la qualitat i varietat del programa. “Hem crescut i consolidat la part professional del certamen, que és el repte en el qual treballem des de fa uns anys. En aquest sentit, aquesta edició suposa un punt d’inflexió. Ens estem fent un lloc entre els festivals de referència d’Europa i la resta del món”, va assegurar Carolina López, directora de l’Animac, referint-se al suport que han rebut per part de Proanimats, l’Associació Catalana de Productors d’Animació, i de Diboos, la Federació Espanyola d’Associacions de Productores d’Animació. López també va destacar que mostra d’aquest creixement professional (fa anys que la part artística i pedagògica està consolidada) és que treballs amb recorregut internacional com Contact s’hagin pogut fer gràcies a Animac, o que el festival sigui escenari d’estrenes com The Breadwinner.

La quarta i última jornada va convertir la Llotja en un formiguer gràcies als tallers i les projeccions. L’agenda del certamen també va comptar amb dos masterclass ofertes per dos de les estrelles d’aquesta edició, els compositors Normand Roger (autor de bandes sonores reconegudes amb sis Oscars) i Zacarías M. de la Riva (responsable de la música d’èxits com Tadeu Jones).

‘Temptation’ i ‘Simbiosi carnal’, premis del públic

El colofó a la 22 edició de l’Animac el va posar una gala de clausura a la Llotja en la qual Zacarías M. de la Riva va rebre el premi del certamen a la Trajectòria, que reconeix l’excel·lència d’un artista català. El compositor, amb una fructífera producció de bandes sonores, és autor, entre d’altres, de l’existosa pel·lícula Tadeu Jones.

Però M. de la Riva no va ser l’únic que es va emportar un reconeixement ahir a la nit, ja que durant la gala es van entregar els premis del públic. A la categoria Petit Animac, Temptation, obra de diversos autors de l’escola de França, va aconseguir el guardó, mentre que a la secció de Curts, la belga Simbiosi carnal, de la valenciana Rocío Álvarez, va ser la guanyadora.

L’edició més musical de l’Animac no podia acabar de cap altra manera que amb música. Es van encarregar de posar-la una trentena d’adolescents de ciberaules i centres oberts de Lleida que han participat al taller Tots som lliures. Sobre l’escenari van presentar una cançó composta per ells mateixos.

Comparteix

També t'interessarà