El repte de l’equitat territorial centra la Jornada d’Ictus de Lleida
L’Aula Magna Joan Viñas de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL) acull aquesta tarda la Jornada d’Ictus de Lleida, en commemoració dels 18 anys de tractament i atenció als pacients d’ictus a la província. La trobada, que busca impulsar Lleida com una "regió d’excel·lència" en atenció a l'ictus segons els criteris de la Societat Europea d’Ictus, compta amb la participació del doctor Francesc Purroy, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, professor de la UdL i organitzador de l’esdeveniment. Segons Purroy, aquesta aspiració respon a la necessitat de garantir una atenció equitativa a tots els punts del territori, per la qual cosa ja es col·labora activament amb centres com l’Hospital Comarcal del Pallars i la Fundació Sant Hospital de la Seu d’Urgell. Entre altres projectes destacats, la iniciativa Teleictus permet tractaments en fase aguda, coordinats amb el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).
Purroy destaca que “l’ictus és la primera causa de discapacitat” i que les persones afectades sovint necessiten una atenció integral, no només per les afectacions motores o del llenguatge, sinó també per les seqüeles afectives i cognitives. La Jornada aborda aquesta visió ampliada amb la intervenció de professionals de múltiples disciplines com infermeria, neurologia, atenció primària, emergències mèdiques, rehabilitació, logopèdia, treball social i infermeria de pràctica avançada. També hi participa l’Associació de Malalts d’Ictus de Lleida (AMILL), amb el testimoni d’una persona jove afectada per un ictus.
L’ictus, un trastorn que afecta la circulació cerebral per taponament o ruptura arterial, pot deixar importants seqüeles i és responsable de discapacitats i morts a nivell mundial. Segons l’OMS, una de cada quatre persones el patirà durant la seva vida. A Lleida, se’n registren anualment uns 800 casos. D’aquests, el 90% serien evitables mitjançant la modificació d’hàbits de vida com el consum de tabac, la dieta i l’activitat física.
Les seqüeles postictus poden requerir rehabilitació, amb millores significatives si l’atenció mèdica s’activa de manera ràpida. Per a això, Catalunya disposa del Codi ictus, un sistema d’emergència implantat arreu del territori per garantir la millor resposta mèdica en aquesta patologia.