El retaule de Santa Úrsula, torna restaurat a l'església de Sant Llorenç de Lleida
El retaule de Santa Úrsula, ubicat a l'església de Sant Llorenç de Lleida, tornarà al seu lloc aquest setembre després de completar-se la seva restauració al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, a Valldoreix. Aquesta peça, datada aproximadament al 1360, es va retirar durant les obres de restauració de Sant Llorenç l'any passat, amb l'objectiu de ser sotmesa a una intervenció per corregir el seu estat deteriorat, degut en part a les humitats del mur on estava instal·lat.
La restauració, finançada per una subvenció de 32.000 euros del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ha permès recuperar part de l'esplendor original de l'obra. Des del mes de febrer, s'ha treballat intensament per eliminar els danys causats per la humitat, i també s'han corregit altres desperfectes acumulats amb el temps. Sota la direcció d'Aleix Barberà, s'han dut a terme tasques de neteja, consolidació de materials, reintegració d'elements trencats i repintat.
Durant aquest procés, s'ha aprofitat per estudiar en profunditat l'obra i es va digitalitzar en 3D abans de començar la restauració per deixar constància del seu estat original. Es preveu que el retaule sigui retornat a Lleida el 12 de setembre i que es reubiqui a Sant Llorenç a partir del 16, sobre una nova estructura dissenyada per protegir-lo de futures humitats.
El retaule, titulat Santa Úrsula i les Onze Mil Verges, mesura 290x290 centímetres i està presidit per la imatge de santa Úrsula coronada, amb una palma i un llibre. El conjunt està format per dues ales que inclouen vuit compartiments amb imatges de verges màrtirs i escenes de la vida de la santa. S'atribueix la seva autoria al mestre d'obres Jaume Cascalls, i la seva creació es data al voltant de la dècada de 1360.