El Santa Maria, a l’elit de la curació de gent gran

M. MARQUÈS
09-04-2019
  • El Santa Maria, a l’elit de la curació de gent gran

Només el 30 per cent de les persones grans que han tingut una fractura de fèmur, un ictus o una insuficiència cardíaca necessita atenció domiciliària una vegada que la Unitat Sociosanitària de l’hospital del Santa Maria els dóna l’alta. Aquests bons resultats “són gràcies a vint-i-cinc anys de treball a la unitat, que s’ha convertit en un centre de referència a causa de la complexitat dels pacients que atenem i, des de fa tres anys, estem entre els tres primers centres sociosanitaris de Cataluya”, segons va destacar ahir el director de l’Àrea Sociosanitària, Marcos Serrano. En aquests vint-i-cinc anys, han atès fins a 11.250 persones.

La unitat compta amb dos àrees, la de pacients convalescents i els que necessiten cures pal·liatives. “Tenim 22 llits per a persones grans que necessiten una recuperació funcional, cures sociosanitàries i d’infermeria després de ser operats del fèmur, haver tingut un ictus o una insuficiència cardíaca”, va explicar Serrano, que va detallar que el 60% d’ells provenen de l’hospital Arnau de Vilanova (permet alliberar llits), estan 30 dies de mitjana al Santa Maria i el 70% torna a casa. “Només el 30% d’ells necessita el servei d’Atenció Primària Domiciliària”, va subratllar. Va assenyalar que en aquests 25 anys l’edat mitjana dels pacients ha pujat dels 75 als 80 anys, a causa de l’envelliment de la població, “i es nota molt a l’hora de curar-los, ja que, a més, gairebé tots són malalts d’alta complexitat i tenen diabetis o demència”.

Respecte a l’altra àrea, de cures pal·liatives, hi ha vuit llits i el 77 per cent dels pacients moren a l’hospital, ja sigui per càncer o per fallada multiorgànica. Al cap de 25 anys, ara s’han posat com a objectiu aconseguir l’acreditació docent en geriatria. “Demanarem al ministeri tenir places MIR i també per formar infermers”, va sentenciar.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que les disfresses de Carnaval són sexistes?

Carregant...
Load next