El Santa Maria va atendre 1.630 nous addictes a les drogues a Lleida el 2015

anna sez
Publicat: 
09-05-2016
Actualitzat: 09-05-2016 10:15
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • Santa Maria Lleida

Canvien els patrons de consum, però es mantenen els problemes. L’alcohol, el cànnabis i la cocaïna són les drogues que més consultes mèdiques generen a les comarques de Lleida. L’any passat, un total de 1.630 persones van acudir per primera vegada al Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències de l’Hospital de Santa Maria, que dóna servei a tota la província. La coordinadora d’aquest servei, la psiquiatra Maite Utgés, destaca que es tracta d’un 6,6% més que el 2014. “Ens preocupa aquest augment”, diu, “perquè posa en evidència que només el consum d’heroïna s’ha estancat”. Els principals problemes que atén el Santa Maria estan relacionats amb l’alcohol, la cocaïna i el cànnabis. Així doncs, un 57% dels pacients del centre especialitzat en drogoaddicció es tracten d’alcoholisme, un 17,6% d’addicció a la cocaïna i un 13,9% són consumidors de cànnabis.

Per a Utgés, que més de la meitat d’addictes tinguin problemes amb l’alcohol posa en evidència que s’ha d’endurir la legislació “com va aconseguir el tabac”. Hi ha una “relaxació” en la percepció del perill. Per aquesta raó als experts els preocupa el binge drinking, que és com es coneix la manera de beure dels adolescents, que consumeixen una gran quantitat d’alcohol en un curt període de temps. Les intoxicacions etíliques són de tal magnitud “que perden el coneixement”.

A partir dels 40, en canvi, les intoxicacions ja no són de cop, sinó que es produeixen al llarg del dia. “Aquest tipus d’alcoholisme s’ha vist agreujat per la crisi”, com si la copa fes d’ansiolític. Els més joves, en canvi, segueixen un patró de lleure.

Pel que fa al cànnabis, des del Centre d’Atenció i Seguiment de les Drogodependències s’adverteix que hi ha històries clíniques que comencen als 13 anys. “El problema és més greu del que sembla. La conseqüència directa d’aquest consum tan primerenc és el fracàs escolar, però això només és la punta de l’iceberg. A mitjà i llarg termini poden presentar-se greus problemes de salut mental irreversibles”. En aquest sentit, la psiquiatra del Santa Maria va subratllar que no se sap la raó per la qual alguns addictes desenvolupen una sensibilitat especial al cànnabis que els porta a desenvolupar trastorns greus.

Quant al consumidor de cocaïna, preocupa, a més dels problemes d’ansietat que, en alguns casos, deriven en paranoies, que “per no anar tan accelerats”, els addictes recorren a l’heroïna. No se la injecten, sinó que l’esnifen. Aquesta droga actua com a sedant i contraresta els efectes de la cocaïna, però “provoca una gran dependència”.

També han augmentat el nombre d’addictes que es tracten al Santa Maria per ordre del jutge. Durant l’any 2015, 61 nous pacients van ingressar en el programa de mesures d’execució penal, un 12,2% més que el 2014, de manera que ja són 321 els toxicòmans que es rehabiliten per via judicial a les comarques de Lleida.

El problema “és molt general” però, segons Maite Utgés, a les zones rurals “es beu més alcohol” que a Lleida capital. També són diferents els perfils dels addictes. Als pobles petits, es tracta, sobretot, homes de més de 35 anys, mentre que a la ciutat, els que demanen ajuda són més joves.

Pel que fa al tipus de substàncies que es consumeixen, no són gaire diferents per comarques, amb l’excepció d’Aran. Aquí van augmentar un 23% les consultes sobre consum de substàncies, gairebé quatre vegades més que al conjunt de la província. També hi ha més addictes a la cocaïna.

Així doncs, del 17,6% del conjunt de Ponent es passa al 22%. Aquest fet està relacionat amb la renda per càpita més elevada d’aquest territori.

Malgrat aquestes xifres descoratjadores, des del Santa Maria es dóna un missatge positiu. “Hi ha tractaments eficaços per poder deixar les addiccions”, assegura en aquest sentit la coordinadora del centre. “Però el més important és que el pacient se senti motivat per desintoxicar-se”, afegeix Maite Utgés.

Comparteix

També t'interessarà