El sector de la logística guanya pes en l'economia catalana

ACN
Publicat: 
28-07-2021
Actualitzat: 28-07-2021 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El sector de la logística guanya pes en l'economia catalana
    Peu de foto: 
    Imatge d'arxiu

El sector de la logística va augmentar en cinc dècimes el seu pes en l'economia catalana, fins al 14,4% el 2020 respecte l'any anterior, d'acord amb la 16a edició de l'Observatori de la Logística de Cimalsa. L'estudi conclou també que Catalunya seria el segon país amb més pes del sector en la seva economia, per darrera els Països Baixos. El conseller delegat de Cimalsa, Enric Ticó, ha destacat que els llocs de treball de qualitat han augmentat de "manera clara" i que estan relacionats amb la tecnificació i la digitalització, és a dir, amb un perfil "molt més elevat" en formació i salaris. Altres conclusions de l'Observatori són l'elevada "atomatització" de les empreses, l'increment d'autònoms i l'encara baixa quota ferroviària, d'un 2%.

Ticó ha recordat que l'any passat va ser "molt diferent", en especial durant els primers mesos del confinament, ja que es va obligar a reorganitzar els corredors logístics. Com a conseqüència també de les restriccions de la mobilitat per la pandèmia, el conseller delegat de Cimalsa ha ressaltat la "regionalització" de la cadena logística, que va fer que algunes companyies haguessin de produir material per combatre la pandèmia. Això es va traduir amb una reducció dels fluxos de mercaderies amb la resta del món i un increment del tràfic intern a Catalunya.

En aquest sentit, el secretari de Mobilitat i Territori del Govern, Isidre Gavín, ha reivnidicat la logística com un "sector estratègic", sobretot després del seu paper essencial durant la pandèmia, i ha dit que aporta "valor social". Gavín ha remarcat que durant aquesta pandèmia no hi ha hagut cap "disrupció" en la cadena de subministrament alimentari o hospitalari. "S'ha demostrat que logística ha estat capaç d'adaptar-se i ser resistent", ha celebrat Gavín.



La contractació logística es dispara a Catalunya en el segon trimestre del 2021

Imatge d'arxiu


Quant a l'ocupació, l'Observatori Ticó ha apuntat que s'ha detectat un augment de les contractacions de perfils més qualificats, tot i que en general es va produir un descens de l'ocupació al sector del transport i activitats afins al 2020 (-1,9%) mentre que augmentava el nombre de treballadors autònoms (+1,9%). De fet, el pes de treballadors per compte propi en aquest sector és molt més elevada que la mitjana de l'economia catalana, un 24,5% davant el 16,6%, respectivament.

A més, el rati de treballadors per empresa a Catalunya és molt més reduït respecte altres economies. Així, mentre a Alemanya hi ha una mitjana d'11,8 treballadors i a França d'11,5 a Catalunya és només de 2,6 i al conjunt de l'Estat de 3,3.

389 milions de tones gestionades

Durant l'any 2020, el sistema logístic català va gestionar 389 milions de tones, xifra que representa un descens del 8,5%. El transport per carretera continua sent el majoritari, amb una quota del 76%, seguit dels vaixells, amb un 22% i només un 2% del ferrocarril. Ticó ha admès que aquesta darrera dada contrasta amb els discursos a favor dels modes de transport sostenibles i del ferrocarril en concret. Segons ha comentat, espera que amb l'arribada dels fons europeus i el Green Deal ajudin a trencar aquesta "dinàmica desfavorable".

Mig miler d'start-ups

D'altra banda, l'Observatori també constata la consolidació de l'ecosistema d'start-ups relacionades amb la logística, amb mig miler (499). Concretament, l'ecosistema català està format per 351 empreses emergents en aquest àmbit i 148 empreses més de suports. En total, genera 3.600 llocs de treball d'un sector que té Barcelona com a 'hub' principal a Catalunya. A la capital catalana, hi ha el 60% de les start-ups mentre a la resta de municipis només concentren una mitjana del 3%. Cada empresa té un promig de 12 treballadors.

Per sectors, el major pes es concentra en les plataformes de comerç electrònic (37%), seguit a molta distància de les 'smart cities' (7%), l'última milla (6%) i l'urbanisme, la intel·ligència artificial, el big data i el software empresarial, cada un amb una quota del 5%.

La presentació de la 16a edició dels indicadors de la competitivitat de l'Observatori de la Logística ha comptat amb la presència del secretari de Mobilitat i Territori, Isidre Gavín; la directora corporativa de Cimalsa, Fina Jarque; i la consultora de l'Institut Cerdà, Jèssica Civil, encarregada de presentar la digitalització de l'observatori que inclou les edicions d'anys anteriors.

La digitalització iniciada enguany de l'Observatori de la Logística –elaborat conjuntament amb l'Institut Cerdà- permet crear filtres i personalitzar les consultes a temps real amb informació actualitzada periòdicament i amb la possibilitat de demanar informació molt més concreta a la carta a través d'una bústia de contacte. En aquest sentit, el president de Cimalsa, Enric Ticó, ha remarcat que després de 16 edicions el nou observatori és ara "totalment digitalitzat" i que inclou novetats com l'anàlisi des de la perspectiva de gènere o l'ús de combustibles sostenibles.

Concretament, la presència de dones al sector logístic tendeix a l'alça i el 2020 suposava el 22% de les persones treballadores, ja sigui en règim general o d'autònoms. Pel que fa l'ús de combustibles sostenibles, l'actual edició incorpora més dades sobre les infraestructures de recàrrega d'electricitat, gas natural o hidrogen als països europeus i properament s'inclouran les primeres dades dels punts de subminsitrament d'hidrogen a Catalunya.

Comparteix

També t'interessarà