El segon cicle ‘Dona i salut’ es centrarà en la salut mental

REDACCIÓ
Publicat: 
02-04-2022
Actualitzat: 02-04-2022 1:00
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El segon cicle ‘Dona i salut’ es centrarà en la salut mental

Les àrees d’Igualtat i Salut de la Diputació de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i la col·laboració de la delegació territorial a Lleida del Col·legi de Psicologia de Catalunya i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida, han organitzat el segon cicle ‘Dona i salut’, amb la voluntat de posar el focus sobre les problemàtiques de salut que afecten les dones i que malauradament estan força invisibilitzades, així com de com afecta el patriarcat a la salut mental de les dones.

Es tracta de quatre jornades, centrades en la salut mental, que s’iniciaran el 6 d’abril i tindran continuïtat el 28 d’abril, el 26 de maig i acabaran el 16 de juny. Totes es faran a l’Aula Magna de l’IEI, a les 18.00 hores, i es podran seguir per streaming pel canal culturaiei.cat.

El cicle començarà amb la presentació del llibre “Quan cridem els nostres noms” d’Alba Alfageme i Casanova, una obra basada en casos reals atesos per l’autora, sobre les conseqüències psicològiques que té el patriarcat en les dones i que ofereix eines per alliberar-se d’aquesta càrrega. Alguns dels temes que l’autora tracta són: el #MeToo i el #cuentalo, l’aquelarre de la culpa, la hipersexualització dels cossos, la perversió del missatge, el purple washing, la identitat i la interseccionalitat, l’autodefensa feminista, les cadenes d’or i el món dels poderosos, la sororitat o el cercle de les dones, entre altres. La presentació anirà a càrrec de la periodista Judit Castellà.

La diputada d’Igualtat i Cooperació Internacional, Helena Martínez, ha explicat, al respecte, que “amb aquest cicle ens apropem a la salut amb perspectiva de gènere. L’any passat reivindicàvem el coneixement del propi cos com element indispensable pel nostre apoderament. Enguany posem el focus en l’afectació que té el patriarcat en la nostra salut mental”. En aquest sentit ha afegit que “el coneixement del propi cos i la visibilització de l’afectació directa que té en la nostra qualitat de vida aspectes com la cosificació a les xarxes socials, la pressió estètica o la invisibilització del dol perinatal, són claus per assolir una societat igualitària”.

El cicle es completa amb les següents sessions:

  • 28 d’abril: ‘Dol perinatal’, a càrrec de Cristina Barana.
  • 26 de maig: ‘Trastorns alimentaris en període pandèmic’, a càrrec de Gina Badia.
  • 16 de juny: ‘Impacte de les xarxes socials’, a càrrec de Neus Aymamí.
Comparteix

També t'interessarà