El Segrià al·legarà contra la línia MAT Avior Atria, que afectarà 10 municipis

REDACCIÓ
04-02-2022
  • El Segrià al·legarà contra la línia MAT Avior Atria, que afectarà 10 municipis

El Ple del Consell Comarcal del Segrià ha aprovat aquest divendres, en la seva sessió ordinària del mes de febrer, un document on es recull i es justifiquen les al·legacions a al projecte PFot631AC Avior Atria. La línia de molt alta tensió preveu donar sortida a l’energia generada a dos parcs fotovoltaics ubicats a Fraga i Torrent de Cinca i, si tira endavant, afectarà deu municipis del Segrià (Massalcoreig, Aitona, Soses, Torres de Segre, Sudanell, Montoliu de Lleida, Albatàrrec, Lleida, Artesa de Lleida i Puigverd de Lleida) i també travessarà les comarques de les Garrigues, el Pla d’Urgell i l’Urgell.

Avui expira, precisament, el termini per presentar aquestes al·legacions. Es tracta d'un document jurídic que inclou informes tècnics municipals i comarcals, i que conté les afectacions urbanístiques; informes tècnics municipals en contra de nombrosos aspectes de l'Estudi d'Impacte Ambiental; al·legacions del Departament de Medi Ambient de la Generalitat; i al·legacions del Departament d’Empresa, Indústria i Energia de la Generalitat. L’informe aprovat pel Ple manifesta la posició en contra del projecte d’aquesta MAT, i sol·licita que es dicti una resolució per la qual es consideri desfavorablement la declaració d'impacte ambiental.

Aprofundint en les al·legacions, aquestes també se centren en el procediment, amb la insuficiència del termini d'al·legacions i d’informe, vulnerant així el dret d’accés a la informació i el dret a la participació ciutadana en matèria ambiental. També es detalla que el projecte és contrari al model de desplegament de les energies renovables, i que suposa una infracció del principi de proximitat entre els punts de generació de  consum.

En la seva intervenció davant del Ple, el president del Consell Comarcal, David Masot, ha posat l’accent en les negatives afectacions socio-econòmiques d’un projecte que contravé els plans i les polítiques estratègiques de desenvolupament, com ara el Pla Estratègic del Consell Comarcal del Segrià, i que compta amb el rebuig majoritari del territori i dels Ajuntaments.

Les al·legacions consideren aquest i altres projectes similars com absolutament desproporcionats, socialment injustos i territorialment insostenibles, ja que parteixen d’una absoluta manca de planificació territorial dins l’àmbit de Catalunya, a més d’estar allunyats d’un model d’energies renovables realment coherent amb les necessitats territorials, el respecte al medi ambient i la cohesió social.

El president també ha anunciat que en els propers dies el Consell presentarà també al·legacions contra la MAT Lupus, que té el seu origen al Baix Cinca i afecta cinc municipis del Segrià (La Granja d'Escarp, Seròs, Maials, Llardecans i Torrebesses), per continuar després cap a les Garrigues.

A banda del tema de la MAT, el Ple del Consell Comarca del Segrià ha donat llum verda a l’aprovació de la convocatòria i bases reguladores del concurs oposició (lliure) d’una plaça de tècnic/a de Secretaria d’administració general A1-26, així com a l’aprovació del Conveni de col·laboració entre el Consell Comarcal del Segrià i els Ajuntaments per a l’execució del Programa Treball i Formació del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) per a persones joves tutelades i ex tutelades 2021 que ha permès la contractació de 7 joves durant 1 any.

De la mateixa manera, el Ple ha aprovat la modificació del conveni del col·laboració entre les l’Associació de mares i pares d’alumnes i el Consell Comarcal del Segrià per a la gestió del servei escolar del menjador; la modificació del Reglament Comarcal de prestacions econòmiques de caràcter social que permetrà poder pagar els ajuts d’urgència mitjançant targetes; i el Conveni de col·laboració entre l’Associació Leader de Ponent i el Consell Comarcal del Segrià per a l’execució del projecte de la transició energètica de la comarca del Segrià, que es fa per tercer any.

Finalment, s’ha acordat declarar Bé Cultural d’Interès Local la Xemeneia de l’Hort del Pubillet de Montoliu de Lleida, i s’ha aprovat fer una declaració institucional per donar suport a la candidatura de la sardana a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta