El Segrià Sec crea idRural, una associació per al desenvolupament i la participació social al món rural

REDACCIÓ
Publicat: 
22-02-2022
Actualitzat: 29-03-2022 12:42
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Segrià Sec crea idRural, una associació per al desenvolupament i la participació social al món rural

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec recolza la creació d’aquesta nova entitat que promourà iniciatives destinades a revitalitzar les zones rurals. El benestar i la cohesió social de la població, l’impuls econòmic, la rehabilitació d’habitatges i la lluita contra la bretxa digital, entre els objectius d’idRural.

L’Associació per la innovació, el desenvolupament i la participació social al món rural- idRural, neix a partir d’un estudi realitzat per l’Ajuntament d’Almatret i de les necessitat detectades fruït de la col·laboració entre els municipis de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec. Aquesta entitat sense ànim de lucre es constitueix amb l’objectiu d’impulsar i desenvolupar projectes de participació social que afavoreixin la revaloració de l’espai rural; tenint sempre en compte la millora de les condicions de vida, el benestar i la cohesió social i territorial de les zones rurals i especialment els micropobles. L’Associació compta amb la màxima col·laboració de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec, que els oferirà suport en totes aquelles iniciatives que contribueixin a la millora de la qualitat de vida en l’àmbit rural.

Entre les projectes prioritaris d’idRural hi ha impulsar col·laboracions público-privades per la rehabilitació i posada en valor de l’habitatge rural preservant l’arquitectura tradicional i el paisatge, a més de promoure propostes per l’atenció i cura de persones en zones rurals i amb poca població. En la mateixa línia, s’impulsaran projectes per millorar les xarxes de distribució comercial a les zones rurals, l’ús de mitjans de transport compartit, la prestació de serveis digitals financers mínims i necessaris, així com actuacions per combatre la bretxa digital i el desenvolupament de plans de sostenibilitat turística.

L’Associació idRural recolzarà projectes de participació ciutadana, cooperació, solidaritat social i formació en l’àmbit local que contribueixin a incrementar i diversificar l’activitat econòmica rural i la generació de llocs de treball. A la vegada, desenvoluparà accions de prestació de serveis al medi rural posant especial atenció a iniciatives que contribueixin a eliminar els desigualtats de gènere. Entre els objectius d’idRural hi ha també enfortir la connectivitat de les zones rurals, la interacció ruralurbana i la continuïtat territorial, la preservació del patrimoni cultural immaterial i el desenvolupament de projectes d’interès etnològic, especialment, a través de la documentació i estudi de la supervivència de les societats rurals del segle XX.

Per iniciar aquest projecte s’hi ha involucrat, entre d’altres i tots a títol individual, l’alcalde d’Almatret, Jordi Tarragó, que en serà el president. L’alcaldessa de Llardecans, Carme Pinyol, que assumirà la vicepresidència i Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, que actuarà com a vocal. En paraules del president de l’entitat, Jordi Tarragó, “idRural neix amb vocació de servei no només el Segrià Sec sinó a tot el seu entorn i és també una iniciativa ampliable i reproduïble arreu de Catalunya”.

Sobre la Comunitat de Municipis del Segrià Sec

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec és un associació formada pels ajuntaments d’Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses. L’objectiu de la Comunitat és el foment i desenvolupament econòmic i social local, així com la promoció del turisme i el patrimoni cultural i paisatgístic a la zona. Tot plegat, buscant la millora de la qualitat de vida de la ciutadania del territori. 

Comparteix

També t'interessarà