El Segrià s’oposa a l’abocador de Riba-roja i insta la Generalitat a paralitzar el projecte

X. RODRÍGUEZ
18-01-2019
  • El Segrià s’oposa a l’abocador de Riba-roja i insta la Generalitat a paralitzar el projecte

Alcaldes del Segrià i el consell comarcal s’oposen a l’abocador industrial previst al terme municipal de Riba-roja, al costat del límit amb Lleida i a poc més de tres quilòmetres del poble d’Almatret i a menys de set de Maials. A més, demanen a la Generalitat i a l’Agència Catalana de Residus (ARC) la paralització dels tràmits i insten a les empreses promotores (l’UTE d’Urbaser i Griñó) que retirin “immediatament” aquesta iniciativa.

El president del consell d’alcaldes i primer edil de Maials, David Masot, va explicar que el projecte de l’abocador “xoca frontalment” amb el pla estratègic del Segrià que es basa en el patrimoni cultural i natural del territori, així com en el foment del turisme i de la producció agrícola, segons consta al manifest que es va fer públic durant el consell d’alcaldes que es va celebrar ahir i que es traslladarà als ajuntaments i al ple del Segrià perquè es debati en forma de moció.

Així mateix, el grup del PDeCAT a la Diputació (a l’equip de govern) ha presentat una moció de suport al manifest que es debatrà al ple d’aquest mateix mes. En aquest sentit, la presidenta de la Diputació, Rosa Maria Perelló, es va reunir amb els alcaldes i es va mostrar confiada que tots els grups polítics de la corporació donaran suport a la moció i va apuntar que és necessari “preservar la riquesa natural del territori” i va instar a fer-hi front comú i consensuat. Per la seua banda, la presidenta del consell, Maria José Invernón, va apuntar que faran “tot el possible perquè aquest abocador no es construeixi al costat de la nostra comarca”. Així mateix, el comunicat recorda que el Segrià té un “compromís amb la gestió responsable dels residus” i que per aquesta raó s’han implantat nous models de recollida d’escombraries com el porta a porta en 22 municipis, que ha ajudat que el reciclatge es dispari en aquestes localitats.

A més a més, alcaldes, consellers comarcals i regidors dubten que “la ubicació proposada per a l’abocador reuneixi els requisits més aconsellables, perquè afegirà més pressió al sistema hidrològic a través del drenatge de lixiviats i altres químics potencialment tòxics”. Els signants del comunicat també es comprometen a “no promoure ni donar cabuda a cap projecte similar” al seu territori, perquè apunten que la construcció del dipòsit “suposa un greu perjudici per a la comarca”.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta