El Servei d'Al·lèrgia de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida estrena noves instal·lacions

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
19-06-2024
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Servei d'Al·lèrgia de l'Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida estrena noves instal·lacions
    Peu de foto: 
    Servei d’Al·lèrgia de l’Hospital Universitari de Santa Maria ©ICS

El Servei d’Al·lèrgia de l’Hospital Universitari de Santa Maria ha estrenat noves instal·lacions a l’ala est de l’hospital, un espai anteriorment ocupat pels serveis administratius, ara parcialment traslladats a l’edifici Serveis Corporatius de Cappont. Aquestes noves instal·lacions inclouen cinc consultes, tres gabinets d’infermeria i un hospital de dia, dissenyat per supervisar i monitoritzar pacients durant proves al·lergològiques de risc, com les d’exposició a fàrmacs, aliments o picades d’insectes, així com per administrar tractaments amb vacunes o fàrmacs monoclonals per a l’al·lèrgia i l’asma.

El Servei d’Al·lèrgia, integrat per un equip de 14 professionals de la medicina i la infermeria, és el servei de referència en al·lergologia per a tota la Regió Sanitària de Lleida. L’any 2023, va atendre un total de 7.412 visites, entre primeres consultes i successives, i va realitzar gairebé 8.000 sessions en gabinets d’al·lèrgia, incloent-hi educació sanitària, proves de funció pulmonar, proves cutànies i proves de provocació. A més, es van dur a terme 68 procediments de dessensibilització a quimioteràpia i es van administrar 929 tractaments amb fàrmacs biològics i immunoteràpia al·lergènica.

El cap del Servei d’Al·lèrgia, Lluís Marquès, destaca que les noves instal·lacions permetran oferir una millor qualitat assistencial tant als pacients com als professionals. “La disponibilitat d’un hospital de dia augmenta la comoditat dels usuaris i amplia l’espai de treball de la infermeria. A més, millora la pràctica d’algunes proves d’al·lèrgia a fàrmacs, com les tècniques d’estudi per a reaccions a contrastos radiològics o quimioteràpia, i el procediment per retirar antigues etiquetes de suposades al·lèrgies a penicil·lines. Esperem poder iniciar procediments de dessensibilització a aliments en els propers mesos”, explica.

Un dels aspectes més destacats de les noves instal·lacions és l’espai dedicat a les proves de repicada controlada amb abelles i vespes, una tècnica única a Catalunya, compartida només amb un altre hospital, i que és crucial per al control de l’eficàcia de les vacunes per a les reaccions anafilàctiques per picades. “En una zona rural com la de Lleida, aquesta és una al·lèrgia rellevant”, afirma el Dr. Marquès. La unitat d’immunoteràpia del servei va ser acreditada l’any passat per la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) com a unitat avançada.

Aquest any, el Servei d’Al·lèrgia ha estat reacreditat com a Unitat d’Asma Greu per la SEAIC. Segons aquesta societat, patologies complexes com l’asma greu han de ser gestionades per unitats especialitzades multidisciplinàries que ofereixin una atenció d’excel·lència i siguin capaces d’optimitzar els recursos sanitaris.

Comparteix

També t'interessarà