El Servei d’Otorrinolaringologia de Lleida introdueix la sialendoscòpia per extirpar càlculs salivals

REDACCIÓ / Lourdes Farré
Publicat: 
09-07-2024
Actualitzat: 10-07-2024 10:06
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Servei d’Otorrinolaringologia de Lleida introdueix la sialendoscòpia per extirpar càlculs salivals
    Peu de foto: 
    Servei Territorial d’Otorrinolaringologia de Lleida ©ICS

Des del passat novembre, el Servei Territorial d’Otorrinolaringologia de Lleida ha començat a utilitzar regularment la sialendoscòpia per a l'extirpació mínimament invasiva de càlculs salivals i diverses dilatacions a les glàndules salivals.

La sialendoscòpia és una tècnica avançada que permet diagnosticar i tractar malalties de les glàndules salivals majors, com càlculs i estenosi, amb una recuperació més ràpida i menys dolorosa per al pacient. Utilitzant un endoscopi ultra fi, es poden visualitzar i tractar els conductes salivals, evitant la necessitat de cirurgies més invasives. Aquest enfocament redueix les complicacions i millora significativament la qualitat de vida dels pacients, evitant sovint l'extracció de la glàndula salival afectada, una cirurgia complexa amb possibles efectes secundaris. La doctora Kiara Tudela, membre del Servei, es va formar en aquesta tècnica a Suïssa i Bilbao.

Xavier Galindo, cap del Servei d’Otorrinolaringologia, destaca que "la sialoendoscòpia representa un salt qualitatiu en el tractament de les malalties de les glàndules salivals. No només permet una intervenció més precisa i menys traumàtica, sinó que també redueix els temps de recuperació i les complicacions postoperatòries". L'experiència de Lleida ha estat presentada al Congrés de la Societat Catalana d’ORL, on diversos professionals han demanat la possibilitat de formar-se en aquesta nova tècnica a l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

Comparteix

També t'interessarà