El Síndic demana a les autoritats europees que intervinguin en el cas Hasél

ACN
Publicat: 
20-02-2021
Actualitzat: 20-02-2021 21:08
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Síndic demana a les autoritats europees que intervinguin en el cas Hasél
    Peu de foto: 
    Foto Miquel de Santiago

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, s'ha adreçat aquest divendres a diverses autoritats europees perquè intervinguin en el cas del raper Pablo Hasel, després que hagi ingressat a la presó per condemnes, entre d'altres, per les lletres de les seves cançons. Ribó ha remarcat que la llibertat d'expressió "no té límits" i que és precisament això el que marquen els tribunals europeus. En aquest sentit, ha apostat perquè de la mateixa manera que es va aprovar l'informe sobre els parlamentaris detinguts a Europa, en referència als casos de Turquia i l'Estat, es faci ara el mateix amb relació a la llibertat d'expressió a Espanya. Ribó s'ha reunit a la presó de Ponent amb Hasel i ha dit que l'ha vist "fort".

Ribó s'ha adreçat per escrit a la comissària europea pels Drets Humans, Dunja Mijatovic; al secretari general al Consell d'Europa, al Comitè d'Afers Legals i Drets Humans, a la presidència de l'Assemblea de Parlamentaris, i també a la relatora de les Nacions Unides per a la promoció i la protecció del dret a la llibertat d'opinió i d'expressió, per explicar-los el cas i per sol·licitar una auditoria sobre la situació del dret a la llibertat d'expressió a Espanya, que consistiria en un examen monogràfic per experts independents que avaluïn el seu grau de respecte als instruments normatius europeus relatius als drets i les llibertats fonamentals.

Segons el Síndic, una part del problema rau en el poder judicial ancorat en dinàmiques més pròpies del passat que d'un estat democràtic i social i en un dèficit democràtic de la composició i el nomenament del seu òrgan de govern, el Consell General del Poder Judicial (CPGJ), denunciat però encara no resolt en la quarta ronda d'avaluació del GRECO.

Ribó també s'ha adreçat al govern espanyol i al Congrés dels Diputats per demanar una reforma en profunditat del Codi penal i de la Llei orgànica de seguretat ciutadana que vagi en la línia de la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i amb les consideracions del Consell d'Europa, i també la reforma del CGPJ.

D'altra banda, el Síndic ha recordat respecte als aldarulls produïts aquests dies en les manifestacions de suport a Pablo Hasel, que ha obert una actuació d'ofici relativa a l'operatiu policial desplegat pels Mossos d'Esquadra i que ha demanat al major Trapero la informació "amb màxima transparència" relativa al cas de la noia que hauria perdut un ull a causa d'un tret d'una bala de foam.

Finalment, Rafel Ribó ha explicat que ha vist Pablo Hasel "fort" tot i no conèixer-lo amb anterioritat, ni tampoc haver estudiat tots els casos que té acumulats. Li ha passat una carpeta amb documentació i han estat d'acord en la majoria de temes que han comentat. Hasel, ha aprofitat la visita del Síndic per demanar-li si pot interferir perquè li "esmenin" algunes condicions de la seva cel·la. El raper es troba ara al mòdul d'ingressos del Centre Penitenciari Ponent i Ribó ha dit que traslladarà les seves demandes al director de la presó, sense concretar de què es tractaven.

Comparteix

També t'interessarà