El síndic insta l’Arnau a augmentar de tres a quatre les llevadores que assisteixen parts

SEGREcom
07-01-2017
  • El síndic insta l’Arnau a augmentar de tres a quatre les llevadores que assisteixen parts

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, recomana a l’hospital Arnau de Vilanova reforçar amb una quarta llevadora l’àrea de Maternoinfantil del centre, que actualment compta amb tres llevadores de guàrdia a cada torn. Ribó es basa en el volum de parts que atén l’hospital (2.607 el 2015) i en les recomanacions del pla estratègic d’atenció maternoinfantil als hospitals públics catalans elaborat pel departament de Salut, que determina que els centres amb entre 2.500 i 3.000 naixements anuals haurien de comptar amb quatre llevadores per torn. En un informe anterior dirigit al síndic, el centre hospitalari va al·legar que les cesàries (505 durant el 2015) no són ateses per llevadores. Així mateix, l’hospital afirma que la mitjana de parts a cada torn de treball és de 2,36, per la qual cosa "el nombre actual de llevadores és suficient per assegurar que cada naixement sigui assistit per una llevadora". Atesa la resposta de l’Arnau, el síndic tornarà a instar el departament de Salut que valori novament l’adequació del nombre de llevadores en el servei d’Urgències de l’Arnau de Vilanova.

La secció sindical de CCOO de l’hospital, que fa temps que demana reforçar l’atenció a la sala de parts, qualifica d’"inadmissibles" les justificacions del centre. "Un part és un servei d’Urgències i no es poden planificar. A més, en les cesàries la llevadora entra al quiròfan i està pendent del nadó en tot moment", explica Amparo Loren, portaveu del sindicat. Una qüestió que també corroboren empleats del centre sanitari, que asseguren que "encara que no succeeix cada setmana poden arribar a coincidir sis parts alhora". Així mateix, el col·lectiu de llevadores incideix en un canvi de tendència en les característiques dels parts i de les atencions que la mare i el nadó requereixen. "Cada vegada hi ha més parts de risc perquè les mares són grans i/o presenten patologies associades. A més, la demanda de parts naturals està creixent i requereixen dedicació exclusiva one to one, és a dir, una especialista per cada part, perquè necessiten suport psicològic i molta més atenció", asseguren.

Val a recordar que l’any passat l’Arnau ja va reforçar amb una llevadora l’àrea de Maternoinfantil durant els caps de setmana i els festius. Així, actualment treballen de dilluns a diumenge tres llevadores a la sala de parts.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta