El sisme més gran de la dècada al Pirineu es nota al Pla: "creia que el llit s'havia mogut fins a la paret"

R. RAMÍREZ / X. RODRÍGUEZ
15-02-2018
  • El sisme més gran de la dècada al Pirineu es nota al Pla: "creia que el llit s'havia mogut fins a la paret"

El Pirineu va registrar ahir al matí el sisme més gran de la dècada, amb una intensitat de 4,1 i dos rèpliques amb l’epicentre al municipi oscenc de Sopeira. La tremolor de terra no va ocasionar cap dany, però es va poder percebre fins i tot a les comarques del pla de Lleida i va provocar alarma i desconcert entre els que el van sentir.

Una veïna de Sopeira es va despertar ahir sobresaltada creient que el llit s’havia desplaçat contra la paret de l’habitació. A quinze quilòmetres d’allà, les finestres de l’institut de secundària del Pont de Suert van començar a vibrar a l’uníson. A Lleida, un home va sentir sotragar les portes d’un armari i les va obrir, convençut que la seua gata s’hi havia quedat tancada, però l’animal no hi era. Per la seua banda, un veí de Tàrrega contemplava desconcertat com tremolaven els objectes guardats en una vitrina. Tots aquests successos van tenir lloc alhora, a les 9.26 del matí, i molt pocs es van adonar al principi de què els provocava. Es tractava d’un terratrèmol, el més intens registrat al Pirineu en l’última dècada, amb epicentre a Sopeira i que va arribar a percebre’s al pla de Lleida.

El sisme va tenir lloc a una profunditat de 12 quilòmetres i va assolir una intensitat de 4,1 en l’escala de Richter, segons l’Institut Geogràfic Nacional d’Espanya. Va tenir dos rèpliques al matí. La primera, a les 9.53 hores, amb una magnitud de 3,5. La segona, a les 10.29, va arribar a 3,2. Per la seua part, els sismògrafs de l’Institut Geològic de Catalunya van registrar intensitats menors, que no van superar el 3,7. La tremolor de terra no va ocasionar danys personals ni materials, segons van corroborar tant veïns de localitats afectades com els serveis d’emergències. Tan sols va provocar alarma i desconcert entre els que el van sentir.

Endesa va activar el protocol de revisió de les preses en un radi de trenta quilòmetres de l’epicentre, i va verificar que les centrals d’Escales, Sopeira, Talarn i Terradets no havien patit danys. També la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre va revisar Santa Anna, Barasona, Mediano i El Grado. Després d’inspeccions i auscultacions, va concloure que les condicions de seguretat “no s’havien vist alterades”. La tremolor es va percebre a bona part del Pirineu mentre persistia un risc d’allaus de 3 sobre 5 després de les nevades de la setmana passada, per la qual cosa es va recomanar als esquiadors precaució fora de les pistes.

“Al sentir la vibració, vam témer que la teulada d’una casa s’hagués esfondrat”, van explicar Sandra Altarriba i Enrique Ariño, que regenten el restaurant i allotjament rural de Casa Pase de Sopeira. El terratrèmol va treure als carrers i als balcons els veïns. Uns van témer un ensorrament, altres l’esclat d’una bombona de butà i fins i tot hi va haver qui va pensar en una ruptura a la presa d’Escales, a pocs quilòmetres aigües amunt. Tanmateix, tot estava en ordre i al parlar entre ells van adonar-se del que havia passat. Quan es va difondre la informació sobre el sisme, van començar a rebre trucades. Primer dels serveis d’emergències per verificar que tots estaven fora de perill, i després de familiars i amics preocupats. Van rebre respostes tranquil·litzadores.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Creus que s'hauria de fer un confinament més estricte al territori lleidatà?