El Solsonès i el Pla d’Urgell estiren l’economia lleidatana

REDACCIÓ
30-10-2019
  • El Solsonès i el Pla d’Urgell estiren l’economia lleidatana

El Solsonès i el Pla d’Urgell, amb creixements del 4 i del 3,3% respectivament, són les comarques lleidatanes que més van créixer en termes de valor agregat brut (VAB) al llarg del 2018, segons les dades de l’Anuari Econòmic Comarcal del BBVA. La del Solsonès, al costat del Garraf i el Baix Llobregat, lidera el creixement de totes les comarques catalanes. Les tres comarques van experimentar l’any passat un creixement del 4% del VAB (el PIB a preus de mercat), molt per sobre del 2,6% d’augment global de Catalunya.

Segons Josep Oliver, catedràtic d’economia de la UAB i director de l’estudi, “el creixement del Solsonès es deu clarament a la indústria, que va tirar amb força, sobretot la metal·lúrgia i material elèctric”. Segons l’estudi, per sectors, el primari, amb un augment del 9,4%; de la indústria (del 4,31%); la construcció (4%) i els serveis (+3,3%), han aconseguit aixecar el Solsonès fins als primers llocs del rànquing català. Per la seua part, el creixement de la construcció, d’un 8%; d’un 3,4% en la indústria; d’un 2,9% en els serveis i d’un 0,4% en el sector primari, col·loquen el Pla d’Urgell a la part alta d’aquest llistat.

Per contra, la comarca de les Garrigues es col·loca a la part baixa de la llista catalana amb un creixement global de tot just un 0,5%, amb un descens de l’1,7% en el sector primari i amb els augments del 3,4% en la construcció, de l’1,2% en els serveis i del 0,5% en la indústria. Així mateix, el Segrià, amb un creixement de l’1,2%, pateix un descens en el VAB del sector primari (-9,8%), i un augment del 4,9% en la construcció, de l’1,6% en la indústria i de l’1,6% en els serveis.

Segons va assenyalar Oliver, en el conjunt de Catalunya, el sector dels serveis ha rellevat durant el 2018 com a motor econòmic l’activitat industrial, que va liderar la recuperació i va deixar enrere la crisi en els últims anys.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Veuràs algun partit del Mundial de futbol de Qatar?