El Som Cinema 2022 presenta els jurats de la 13a edició

REDACCIÓ
Publicat: 
20-09-2022
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • El Som Cinema 2022 presenta els jurats de la 13a edició
    Peu de foto: 
    Ajuntament de Lleida

El Festival de l’Audiovisual Català-Som Cinema ha presentat els jurats de la 13a edició que se celebrarà a la ciutat de Lleida del 19 al 23 d’octubre. L’apartat de ficció (curts i llargmetratges) comptarà amb el coguionista de la pel·lícula Alcarràs, Arnau Vilaró, la cineasta Carolina Rivas i la periodista i exdirectora de l’Acadèmia del Cinema Català, Montse Majench.

En l’apartat de documentals (llargs i curts), els jurats seran el fotògraf Lleonard Delshams, la vicepresidenta del ConCA, Margarida Troguet, i el realitzador Tito Banqué. Les actrius Abril Pinyol, Blau Granell i Consol González seran les encarregades de seleccionar els guanyadors del Som Secundària.

Els tres jurats, majoritàriament femenins i molt lligats a Lleida, inclouen professionals de l’audiovisual i de les arts escèniques amb trajectòries extenses i reconegudes, experiència docent així com talent jove i emergent.

Som Cinema està organitzat per Suggeriments, amb el suport de l’Ajuntament de Lleida, la Diputació de Lleida-Institut d’Estudis Ilerdencs i el Vicerrectorat de Cultura i Extensió Universitària de la Universitat de Lleida. Se celebrarà en diferents escenaris de la ciutat: Screenbox Lleida, Ilerna, la Universitat de Lleida i Beat Cafè i Soul/Hoppers.

Jurat de ficció

Els tres integrants del jurat per als llargmetratges i curtmetratges de ficció són:

  • Arnau Vilaró, llicenciat en Comunicació Audiovisual i Doctor en Estudis Fílmics per la UPF, va ser part del departament de direcció d'Estiu 1993 (2017). Amb Carla Simón, va escriure Alcarràs (2022), inspirada en part de la infantesa que Vilaró va viure a Lleida. La pel·lícula va guanyar l'Ós d'Or a la Berlinale (2022) i continua en la carrera per als Òscars. Vilaró està treballant en la seva òpera prima com a director i combina l'escriptura i direcció amb la docència i la investigació fílmica. Ha estat professor de cinema a l'UAB, l’UOC i l’ESCAC, és autor de l'assaig La caricia del cine (2017) i ha obtingut beques de recerca a París i a Mèxic. També ha treballat com a crític de cinema i ha estat programador en institucions com el Museu Jeu de Paume de París, l'Ajuntament de Barcelona o la Fundació ‘La Caixa’.
  • La cineasta mexicana Carolina Rivas: és una directora internacionalment reconeguda i, actualment, imparteix classes de Cinema del Món a l’Escola Catalana de Cinema i Televisió de Lleida. La seva obra, caracteritzada per l'agudesa crítica i l'esperit humanista, ha rebut nombrosos premis a partir de la selecció del seu curtmetratge Zona Cero (2003) per al Festival de Cannes. Alguns dels seus treballs premiats són El color de olivos (2006), distingit al Golden Minbar de Rússia i als Women Film Critics Circle Awards dels EUA; Crevices, Premi +Youth al Video Festival Plural 2019 de Nova York, i Intimidad del distanciamiento social, distingit al Screen Culture Film Festival de Londres.
  • Montse Majench, llicenciada en Ciències de la Informació per la UAB, s’inicia com a reportera al circuit català de TVE-Sant Cugat, treballa com a cap de premsa dels Festivals de Tardor de l’Olimpíada Cultural (1989-1992) i forma part del primer CoNCA. Com a directora de l’Acadèmia del Cinema Català (2011-2017), s’encarrega d’organitzar 6 edicions dels Premis Gaudí. Acompanya el naixement de Dones Visuals, l’associació que impulsa la presència i el lideratge de les dones a l’audiovisual. Forma part de l’Acadèmia del Cinema Català, de l’European Film Academy i és membre d’honor de Dones Visuals.

Delshams, Troguet i Banqué, jurats dels documentals

Els integrants del jurat dels documentals, tant curts com llargmetratges, són:

  • Lleonard Delshams (Bogotà, 1956): fotoperiodista i cap de fotografia del diari Segre fins a la seva recent jubilació. El 1988 va obtenir el prestigiós guardó Fotopress Esports amb la fotografía Quatre en un, una imatge de quatre ciclistes realitzada al velódrom de Lleida. A banda de Segre, ha col·laborat en diaris com La Vanguardia, El País i El Periódico. Va estudiar cinema i fotografia a l’Institut de Mitjans Audiovisuals EMAV de Barcelona.
  • Margarida Troguet: és gestora escènica cultural, comissària independent de l’àmbit de les arts en viu i, des del 2019, vicepresidenta del CoNCA. Ha treballat molts anys en el món de les arts escèniques des de l’administració local, és professora convidada a la Universitat de Girona i a la Universitat de Barcelona, facilitadora PRO a la Fira de Titelles i a la Mostra d’Igualada, forma part de la comissió assessora de la Fira Mediterrània de Manresa i ha coordinat el programa Fem Dansa (Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya).
  • Tito Banqué: llicenciat en Comunicació Audiovisual a la UPF, va formar part de l'equip que va engegar Lleida TV. Porta més de 20 anys fent televisió (realització, continguts i vídeos publicitaris), en mitjans com 8tv, TV3, Movistar+ i DAZN. Treballant per a El Terrat, va ser subdirector del programa Divendres (TV3). És professor associat a la Universitat Internacional de Catalunya i també dona classes al Centre de Formació Ilerna.

Veterania i joventut al jurat de Som Secundària

Les encarregades de seleccionar els curts guanyadors al certamen Som Secundària, dirigit als instituts de les terres de Lleida, són:

  • Consol Gonzàlez: professora i actriu, graduada en Art Dramàtic per l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. També ha cursat estudis al Col·legi de Teatre de Barcelona. Ha format part de les companyies Lleidatanes SAC Espectacles i Fadunito, amb la qual ha participat en festivals nacionals i internacionals.
  • Abril Pinyol (Lleida, 2004): va formar part del repartiment de l’obra Aquell dia tèrbol (2021) del Teatre Lliure. Pinyol està treballant en el seu primer EP com a cantant i continua formant-se com a actriu, disciplina en què es va iniciar amb 3 anys, a l’Aula Municipal de Teatre de Lleida. També de molt petita, va començar estudis de música a L’Intèrpret.
  • Blau Granell: va formar part de l’elenc d’Aquell dia tèrbol i actualment compagina els Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona amb estudis professionals d’art dramàtic. Granell es va iniciar en el món de la interpretació amb 5 anys a l’Aula de Teatre i ha estat integrant de les companyies la Petiestable 12 i la Inestable 21. També ha treballat amb Xip Xap.
Comparteix

També t'interessarà