El sou d’un metge de la Primària a Catalunya, a la cua d’Espanya

M. MARQUÈS
28-11-2018
  • El sou d’un metge de la Primària a Catalunya, a la cua d’Espanya

Un metge de l’Atenció Primària de Catalunya, propietari de la plaça i que es troba a la part central de la seua activitat professional, és el que cobra menys de tot l’Estat. Segons l’estudi comparatiu entre comunitats més recent de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) de l’any 2014, un facultatiu d’un Centre d’Atenció Primària (CAP) de Catalunya cobrava 47.797 euros bruts anuals, mentre que els riojans se situaven al capdavant, amb 55.431 euros. Tanmateix, l’informe no reflecteix dades del País Basc, que estaria al nivell més alt; ni tampoc de Múrcia.

A més, segons un estudi d’Adecco Healthcare de l’any passat sobre els salaris dels metges especialistes, el País Basc lidera el rànquing amb una mitjana anual de 54.148 euros, els de Catalunya percebien 49.000 euros (situant-se a la tretzena posició); amb els de Múrcia a la cua, amb 40.911 euros. Així mateix, en un altre informe comparatiu que elabora la Federació d’Associacions per la Defensa de la Sanitat Pública, la sanitat catalana figura entre les quatre pitjors des de l’any 2015. I en els cinc anys anteriors mai no es va situar entre els primers llocs. L’estudi té en compte dades oficials de la despesa per càpita, el nombre de llits, hospitals i sanitaris, la despesa farmacèutica, les llistes d’espera i la valoració dels pacients, entre altres referències.

L’estudi d’aquest any atorga a Catalunya 65 punts, quan el màxim és de 118. Al capdavant es va situar el País Basc, amb 94, i per sota de la sanitat catalana només figura la valenciana, amb 63, i la de les Canàries, amb 53. L’any passat Catalunya també va ocupar el tercer lloc per la cua. Quan el sindicat Metges de Catalunya va anunciar la convocatòria de la vaga, va dir que “el sistema sanitari català és a Urgències i l’Atenció Primària, a l’UCI”. Denuncia que des de les retallades del 2010 els metges han perdut el 30% de poder adquisitiu, que exigeix recuperar.

“Cal fixar un límit de treball per facultatiu”

Prop de 1.500 metges i treballadors de l’Atenció Primària de l’ICS i de la sanitat concertada, segons els organitzadors, van portar ahir les reivindicacions de la vaga d’aquesta setmana a una concentració davant de la conselleria de Salut de la Generalitat, al crit de “més qualitat, menys precarietat”. El secretari de Primària de l’ICS de Metges de Catalunya, Óscar Pablos, va reclamar que l’administració els escolti: “Fixem d’una vegada quina és la quantitat màxima de treball que un facultatiu pot aportar en una jornada”, que se’ls doti d’un temps mínim per atendre el pacient i un límit de població a càrrec. I és que limitar les visites a 28 de diàries, aquesta és la condició principal del sindicat per desencallar les negociacions. Ahir, les dos parts parts es van tornar a reunir a les 19.00 hores. Abans de la trobada, el director gerent de l’ICS, Josep Maria Argimon, va explicar que van portar una proposta amb alguns punts nous i va confiar que hi haurà acord. També va assegurar que era necessària una vaga de metges per “transformar” l’Atenció Primària.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Seguiries estrictament les restriccions d'un nou confinament?