El TC avala les noves exigències del Govern per a socorristes en piscines

R. R.
12-08-2017
  • El TC avala les noves exigències del Govern per a socorristes en piscines

Els nous requisits que la Generalitat ha començat a exigir aquest estiu per exercir com a socorrista han rebut el vistiplau del Tribunal Constitucional (TC). Figuren a la llei catalana de professions de l’Esport, una normativa aprovada el 2015 però que va passar un any suspesa arran d’un recurs d’inconstitucionalitat per part de l’Estat. Després d’aixecar-se la suspensió cautelar, els seus efectes es van fer patents per primera vegada a partir del mes de juny passat, quan almenys una desena d’ajuntaments de Lleida van tenir dificultats per contractar personal a l’inici de la temporada de piscines.

La llei exigeix que els socorristes cursin una nova titulació, encara que valida les dels que han exercit aquesta feina durant dos temporades des del 2015. Una reinterpretació posterior de la norma a finals de juny, davant de les dificultats d’ajuntaments i empreses per contractar, va ampliar aquest reconeixement als que poguessin acreditar dos temporades d’experiència anteriors al 31 de març del 2017. Uns i altres s’han d’inscriure al registre de professionals de l’esport de la Generalitat. L’article que recull aquests requisits era un dels quatre recorreguts davant del TC. La sentència, publicada aquest divendres al Butlletí Oficial de l’Estat, rebutja anul·lar-lo i l'únic que declara inconstitucional un article de la llei relatiu a convenis internacionals en matèria esportiva.

Aquestes noves exigències per exercir com a socorrista van agafar per sorpresa ajuntaments de Lleida i va ocasionar preocupació davant de l’escassetat inicial de persones que reunissin els requisits que fixa la llei catalana. La reinterpretació de la norma va ampliar l’oferta i va solucionar en bona mesura aquest problema, si bé alguns municipis han hagut de reduir l’horari d’obertura al públic al comptar només amb un socorrista. Exemple d’això és Granyena de les Garrigues, que el juliol passat va haver de restringir les hores d’obertura de les piscines al comptar amb un sol socorrista que reuneixi els requeriments actuals de la Generalitat. L’ajuntament va aconseguir la setmana passada contractar un segon professional per a tot el mes d’agost, la qual cosa li permetrà concloure la temporada de banys sense restriccions.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Com passes les vacances d'estiu?