"El traç magistral" de Joanna Quinn a l'Animac

REDACCIÓ
Publicat: 
28-02-2021
Temps aproximat lectura Temps aproximat de lectura:
  • "El traç magistral" de Joanna Quinn a l'Animac
  • "El traç magistral" de Joanna Quinn a l'Animac
  • "El traç magistral" de Joanna Quinn a l'Animac
  • "El traç magistral" de Joanna Quinn a l'Animac
  • "El traç magistral" de Joanna Quinn a l'Animac
  • "El traç magistral" de Joanna Quinn a l'Animac

Animac, la Mostra Internacional de Cinema d'Animació de Catalunya, ha comptat amb una convidada virtual d’excepció. La creadora britànica i Premi Honorífic d’Animac 2021, Joanna Quinn, ha impartit la masterclass “El traç magistral” on ha repassat el seu procés creatiu amb més de trenta anys de trajectòria artística i ha respost les preguntes dels espectadors en un Q&A imperdible. Aquesta conferència, com la resta del contingut virtual d’Animac, es pot veure a l’apartat En Directe de la web del certamen.

En la seva classe magistral, Quinn ha explicat que quan va fer la seva primera pel·lícula “Girls' Night Out” al 1986, “ho vaig fer sense experiència, simplement per fer-ho. Però quan va ser a festivals, vaig començar a sentir que l'animació necessitava més veus feministes, i que tenia la responsabilitat de crear obres que parlessin per les dones".

En la seva conferència, la creadora britànica ha parlat també del to dels seus inconfusibles curtmetratges "m'agrada molt usar l'humor per a atreure a l'audiència. No estàs predicant, estàs incloent-los i fent-los riure", ha comentat. Quinn també ha donat consells per a aquells joves animadors i animadores que s’inicien en aquesta professió: "el més important és tenir passió pel que fas. Això és una cosa que sempre busco en els meus estudiants. I ara, amb internet del teu costat, pots treure el teu treball allà fora i mostrar aquesta passió, i que la gent vulgui treballar amb tu".

Les primeres sessions del Petit Animac i de la secció oficial de curts porten alegria i il·lusió

Els més petits de la casa han sigut protagonistes d’aquest dissabte d’Animac, amb els primers passis del Petit Animac, la secció especialment pensada per al públic infantil. La Llotja ha acollit les sessions Petit Animac 1 i Petit Animac 2, amb un recull de curtmetratges dolços i musicals, especialment seleccionats per despertar en els més petits la inquietud i el gust per l’art i el cinema d’animació. Amb aquestes sessions, els més menuts han impregnat d’alegria i il·lusió la sala 2 de La Llotja.

I també, aquest dissabte han començat les projeccions de la Secció Oficial Curts, amb les sessions Curts 1, Curts 2 i Curts 3 a La Llotja de Lleida, mentres que el CaixaForum ha acollit la projecció de la selecció de curtmetratges de Futur Talent 2 i el llargmetratge “Paprika” del desaparegut creador japonès Satoshi Kon.

Homenatge a Satoshi Kon amb Masao Maruyama 

Prèviament, i dins l’homenatge que Animac ret enguany al director japonès Satoshi Kon (1963- 2010), un dels autors més brillants i fascinants de l’animació mundial, avui es pot veure a la web d’Animac i a Filmin, la conferència especial presentada per Masao Maruyama, cofundador de l’estudi Madhouse i alhora productor dels films de culte “Perfect Blue” i “Tokyo Godfathers” del mateix Kon. Maruyama parla de l’univers de Satoshi Kon, la seva obra, el seu impacte i què ha significat per a ell i per a altres artistes conèixer-lo i treballar plegats. A més, descobreix detalls del seu llargmetratge inacabat “The Dreaming Machine”: aventura fantàstica i road movie protagonitzada íntegrament per robots.

En paraules de Maruyama: “les obres de Satoshi Kon no són només simples pel·lícules d’animació, sinó que van més enllà de l’anime i es podran seguir gaudint sempre com si fossin noves”.

'Wolfwalkers', Animac 2021

Conferència presencial a Lleida del dissenyador de personatges Daniel López Muñoz, padrí d'Animac Campus 2021 

A les 19.00 h a la sala 2 de La Llotja, el padrí d’Animac Campus, Daniel López Muñoz, dissenyador i director artístic de personatges a “Soul”, l’última producció de Pixar Animation Studios, repassarà la seva carrera en una conferència única. El colombià establert a Barcelona, és un veterà de Pixar Animation Studios, hi treballa des de 2006, i compta amb una carrera excepcional a les seves espatlles en l’art de dissenyar personatges (“Up”, “La Luna”, “Brave”, “Coco”). Abans d'unir-se a Pixar Animation Studios, López Muñoz va treballar per a Blue Sky Studios en direcció d'art per a "Ice Age 2" i en desenvolupament visual per a "Robots". Recentment, acaba de concloure el seu treball de desenvolupament visual i direcció artística d'il·luminació a la pel·lícula "Luca" d’Enrico Casarosa també per a Pixar Animation Studios, que està previst que s’estreni en cinemes aquest estiu de 2021. Aquesta conferència només es podrà veure presencialment a Lleida.

Segona trobada amb autors i autores de curtmetratges programats a Animac 2021 

El matí de dissabte ha començat un dia més amb la Trobada amb autors d’aquesta edició del certamen, que s’ha pogut seguir en directe a través del compte d’Instagram d’Animac. Han participat en aquesta segona xerrada telemàtica alguns dels directors de curtmetratges que formen part de la programació d’Animac d’enguany: Carla Pereira, directora de “Proceso de selección” (Espanya, 2020), Anna Solanas, directora juntament amb Marc Riba del curt “Candela” (Espanya, 2020), Vicente Mallols, director de “Trazo crítico. Contaminación” (Espanya, 2020), i Julián Gómez, director juntament amb Rafael Vidal del curt “Agapito” (Espanya, 2020).

Conferència del Premi Trajectòria, Carles Porta: "Així es va construir la imatge d'Animac 

El Premi Trajectòria d’Animac, Carles Porta, serà l’encarregat de cloure les conferències presencials del certamen amb la xerrada “Així es va construir la imatge d’Animac”, que es podrà veure avui diumenge a les 19.00 h a la sala 2 de La Llotja de Lleida i en línia a través de la web d’Animac.

Animac és un festival únic al món, ja que cap altre certamen ha mantingut el mateix artista durant 25 anys d’evolució gràfica. Així que el Premi Trajectòria d’aquesta 25a edició no podria ser per cap altre que per a Carles Porta, que ha donat forma i moviment a la Mostra des dels seus primers passos. Qui és i com treballa l’artista rere la imatge d’Animac? Sens dubte, és un creador de mons gràfics i animats, capaç de donar una línia de continuïtat i alhora innovar any rere any. Si a l’exposició del Museu d’Art Jaume Morera es pot veure l’evolució i proves dels seus cartells, en aquesta xerrada única Carles Porta descobrirà el seu procés creatiu. 

Així mateix, fins al 7 de març, es pot veure la programació especial d’Animac a Filmin, amb una selecció de curtmetratges, llargmetratges i retrospectives del millor cinema d’animació.

Comparteix

També t'interessarà