El tram baix del riu Segre, 51 dies per sobre dels 100 m cúbics per segon

H. C / M. M / E. F
01-06-2018
  • El tram baix del riu Segre, 51 dies per sobre dels 100 m cúbics per segon

El tram baix del riu Segre fa més de cinquanta dies, des de l’11 d’abril passat, que està per sobre dels cent metres cúbics d’aigua per segon, una avinguda inusualment llarga, amb l’excepció d’uns dies, entre el 13 i el 21 d’abril i del 7 al 10 de maig. Aquesta xifra és molt superior al cabal ambiental del riu al seu pas per Lleida ciutat (el mínim que han d’alliberar les comportes de la Mitjana), fixat entre 3,5 i 5 metres cúbics per segon i a l’històric des que està regulat per les comportes d’Endesa (construïdes el 1914). El 12 d’abril passat va assolir una punta de 278,8 metres cúbics per segon i des d’aleshores amb prou feines ha baixat d’aquesta corba. El màxim de l’episodi va ser el 30 d’abril amb 398,2 metres i ahir va assolir els 374,3. A Balaguer i a Seròs s’ha donat la mateixa situació i ahir van assolir els 319 i 353,9 metres cúbics de punta, respectivament.

Precisament, a Lleida capital el cabal de l’aigua del Segre no ha provocat cap perjudici excepte que s’ha inundat el curs del riu a la zona de la canalització. Així mateix, veïns de la partida de Copa d’Or van alertar ahir que el volum d’aigua del torrent de la Femosa i la falta de manteniment durant anys d’aquest afluent del Segre han arrossegant rostolls que tapen el pas de l’aigua i els afecten les finques. D’altra banda, aigües avall del Segre als municipis de la Granja d’Escarp i Massalcoreig l’augment del cabal del riu va tallar ahir alguns camins i accessos a la zona de la confluència dels rius Cinca-Segre. Precisament, aquests dos municipis i Seròs van rebre ahir una alerta del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) per inundacions a la zona per l’avinguda del riu Segre (Inuncat). Els tres ajuntaments van alertar la població i van prohibir el pas a les zones de confluència. Concretament, a la Granja d’Escarp el consistori va tallar el pas a la zona del riu i l’aigua va arribar fins als camins. Fins i tot a la part baixa del municipi també van quedar negades algunes finques, encara que en aquest cas va ser aigua que es va filtrar pel subsòl. No obstant, tècnics municipals van advertir que l’avinguda dels rius va ser més abundant fa dos setmanes.

Els veïns de Massalcoreig, per la seua banda, també van rebre l’alerta encara que l’aigua no va traspassar a cap camí ni es va tallar cap accés. Malgrat tot, l’alcalde d’aquest municipi, Francisco Yuste, va assenyalar que la brigada estava en alerta per tallar accessos en cas que es produís una d’avinguda, la punta de la qual es va registrar ahir cap al migdia.

Comparteix

També t'interessarà

Enquesta

Carregant...
Load next